Predstavljena knjiga ‘Bazična gastroenterologija i hepatologija’

Knjiga “Bazična gastroenterologija i hepatologija” autora prof.dr.sc Nermina Salkića, kapitalno djelo iz oblasti gastroenterologije, hepatologije, te digestivne endoskopije i ultrazvuka, predstavljena je u petak u Tuzli.

Kako je istakao autor, radi se o knjizi koja je namijenjena svim zdravstvenim djelatnicima kojima gastroenterologija nije primarno polje, dakle ima vrlo široku publiku, praktično svaki ljekar opšte prakse ili porodične medicine koji ima gastroenterologiju i hepatologiju kao dio svog programa je publika za jednu ovakvu knjigu.

-Ovakav jedan udžbenik nije dosad postojao na područjima na kojima se govori južnoslavenskim jezicima i radi se o knjizi koja je nastala iz potrebe – ističe Salkić.

Na knjizi je intenzivno radio dvije godine i učinio sve da tekst bude precizan i koncizan, a ne pretjerano dug.

– Najteži zadataka je bio da se to kompletno znanje destilira i komprimira u jedan tekst koji nije previše opširan. Mislim da će moje mlađe kolege i one koji tek počinje da uče vrlo brzo vidjeti vrijednost ovog djela jer ono popunjava jednu veliku prazninu koju smo imali kada su u pitanju udžbenici sa ovom tematikom. Ostavit ćemo vremenu i samoj publici da budu glavne sudije u svemu tome, ali se nadam da će knjiga biti čitana i korištena – kaže autor.

Recenzent prof. dr Srđan Đuranović, sa Univerzitetsko kliničkog centra u Beogradu i redovni profesor Univerziteta u Beogradu, istakao je da je knjiga izvanredna i veoma neobična zbog toga što se prije svega izvanredno bavi oblasti kojoj su posvetili život, a i zbog toga što je jedna od rijetkih knjiga na našim jezicima u čitavom regionu.

-Nadam se da će uskoro biti promocije i u drugim zemljama regiona. To je knjiga koja na koncizan, fokusiran i precizan način opisuje brojne, da ne kažem sve, entitete u gastroneterologiji i hepatologiji i siguran sam da je to knjiga koja će imati ogroman krug zainteresovanih čitalaca – kaže Đuranović.

Recenzent knjige je i dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci Goran Hauser.

– Knjiga je vrlo interesantna i ono što je bitno pokriva jedno područje koje do sada nije bilo toliko pokriveno. I zaista je ovo odličan doprinos cjelokupnoj potrebi studenata medicine. Ovakva knjiga je promotor struke – naglasio je Hauser.

(TIP/Izvor: Fena)