Malverzacije javnih nabavki na KCUS-u: Četiri osobe uhapšene

Operativna akcija kodnog naziva “Magnet“ usmjerena je protiv osoba koje se sumnjiče za malverzacije u vezi s javnim nabavkama u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tokom 2011. i 2012. godine – potvrđeno je Feni u Tužilaštvu Kantona Sarajevo (KS).

Pretrese u sklopu spomenute akcije vrše policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na području Sarajeva, a po nalogu Tužilaštva KS.

Osobe koje su pod istragom ovog tužilaštva sumnjiče se za krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zlupotrebu položaja ili ovlaštenja.

“Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo pripadnici SIPA-e lišili slobode četiri osobe zbog krivičnog djela udruživanje radi činenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom polozaja ili ovlastenja. Osobe lišene slobode sumnjiče se za zloupotrebe prilikom javnih nabavki u UKC-u tokom 2011. I 2012. godine. Nakon kriminalističke obrade u SIPA-i postupajuća tuziteljica odlučit ce o daljnjim mjerama protiv osumnjičenih”, saopćeno je iz Tužilaštvo KS.

Prema ranijim informacijama u okviru ove akcije osumnjičeni su bivši direktor KCUS-a Faris Gavrankapetanović, bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić kadar SDP, a iz iste stranke dolazi i bivši kantonalni ministar zdravstva Zlatko Vuković. Pod istragom je i uposlenica KCUS-a Muvedeta Čedić.

(TIP/Foto: Ilustracija)