Riječ je o Irfanu Halilagiću, aktuelnom premijeru TK i izabranom zastupniku u Skupštini TK, koji za Faktor kaže da se radi o spekulacijama.

– Ništa mi nije nuđeno, a interesantno mi je da se u priči o novom premijeru ne pominje niti jedno drugo ime. Sve je to na nivou glasina i spekulacija. O mandataru na organima SDA nije bilo nikakvog razgovora – kaže Halilagić.

Podsjećamo, skupštinsku većinu u TK u ovom momentu čine SDA, Demokratska fronta (DF), dva zastupnika Pokreta demokratske akcije (PDA) koji će ubuduće djelovati kao nezavisni te jedan zastupnik Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH).

– S DF-om smo razgovarali o mjerama koje će biti ugrađene u program rada buduće Vlade TK i ja sam učestvovao u tim razgovorima, zajedno s ministrom finansija Suadom Mustajbašićem. Prezentirali smo Nacrt budžeta TK za narednu godinu – kaže Halilagić.

Skupština TK o Nacrtu budžeta glasat će u ponedjeljak, 5. decembra, a nakon usvajanja nacrta najvažnijeg finansijskog dokumenta, može se očekivati i konkretnije definiranje programa rada i zadataka nove Vlade TK. Tek nakon toga počet će pregovori stranaka o kadovskim pitanjima, a nije isključeno da do tada skupštinska većina u TK bude dodatno proširena.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor: Jasmin Bojić)