Savršena zimska salata postoji, evo kako je pripremiti doma
Ako je pravilno pripremite, salata može biti odličan i zasitan obrok pun nutrijenata koji će pomoći vitkoj liniji i zdravlju cijelog tijela, a pritom možete biti kreativni i dodati omiljene namirnice…
Pojedinci pogrešno doživljavaju salatu kao hrpu zelenih listova posutih ribanom mrkvom uz dodatak nekoliko rajčica. Salati možete dati svrhu i učiniti je smislenim jelom te je pretvoriti u obrok, a ne dodatak glavnom jelu.
Ukusna i nutritivno bogata zimska salata kao odabir za večeru može pomoći u izgradnji mišićne mase, zdravlju probavnog sustava ili mršavljenju. Dovoljno je i to da može biti savršeno ukusna, kao i jeftina. Važno je također da će uz dobar odabir namirnica omogućiti osjećaj sitosti do jutra, pa je dovoljna kao samostalan obrok.
Stvorite temelj
Umjesto tipične baze koja se sastoji od narezane zelene salate poput kristalke, puterice ili iceberg salate, izgradite temelj uz pomoć cjelovitih žitarica kao što su kvinoja, heljda, ječam ili pir. Cjelovite žitarice ispunjavaju želudac proteinima i vlaknima, pa se osjećate sitima cijelu noć.
– Konzumacija cjelovitih žitarica pomaže u kontroli tjelesne težine i može značajno smanjiti rizik od moždanog udara, dijabetesa, bolesti srca, upalnih bolesti, raka želuca i debelog crijeva i visokog krvnog tlaka – kaže za EatThis dijetetičarka i nutricionistica Jen Haugen, autorica kuharice Dinner, Done!.
Ne zaboravite na korjenasto povrće
Pečeno korjenasto povrće salati dodaje okus i izdašnost. Možete zajedno u istoj posudi peći batat, tikvicu i prokulice. Narežite ih na komade te začinite maslinovim uljem uz malo soli. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva Celzijevih oko 25 minuta. Ne želite pečeno povrće? Nasjeckajte malo zelenog lisnatog povrća kao što su kelj, blitva i raštika kao dodatak bazi od kvinoje.
Dodajte grahorice
Obogatite obrok proteinima biljnog podrijetla za izgradnju mišića. Dodajte slanutak, grašak, bob, leću ili grah.
Ubacite boje i dašak slatkoće
U salatu možete dodati voće poput nara ili jabuka bogatih antioksidansima, a ako ih ne volite, zamijenite ih bobičastim voćem poput borovnica ili malina, a jednako će se dobro uklopiti i sušeno voće poput brusnica.
Kupovni preljev ne može se usporediti sa domaćim
Nakon što ste napravili remek djelo od salate, ne zaboravite na preljev. No imajte na umu da ga je uvijek bolje spremiti kod kuće, radije nego da kupujete gotov dressing koji sadrži bojila, umjetne arome i ostale dodatke koji se neće uklopiti u zdrav koncept jela. Napravite vlastiti lagani vinaigrette. Pripremite ekstra djevičansko maslinovo ulje ili ulje avokada.
Dodajte kiseline poput jabučnog octa, balzamičnog octa ili svježe iscijeđenog soka limuna. Dodajte malo slatkih aroma uz med ili javorov sirup, a za gušću teksturu po želji ubacite malo senfa. Posolite, ulijte u staklenku, zatvorite je i dobro protresite te prelijte preko salate.
Začinsko bilje
Osvježavajuće, šareno, hranjivo i sa super niskim sadržajem kalorija, začinsko bilje pojačava okus svake salate. Ali bilje mora biti svježe. Isprobajte peršin, korijandar, mentu ili bosiljak. Oni će dati onaj završni dojam i zaokružiti okus savršeno spravljene zimske salate, prenosi 24sata.hr.
Au pa čirilica nije srpska od Bosanaca su prepisivali. I Vuk je kupio stihove po Bosni. pa je jezok nazvao…