Video: Jednostavno neodoljiv; Ovo je prvi električni Abarth

U skladu sa  najavama, stigao je prvi električni Abarth.

Fiat 500 i Abarth se savršeno slažu, a sportske izvedbe su jednostavno neodoljive, i to neovisno o kojoj govorimo. Najmanji je to sportaš čiji 1.4 turbak može pošteno zagrmjeti, ali i auto koji itekako voli brzu vožnju. Sada je baza nova, pa je i Abarthovo izdanje drugačije.

Ali neke stvari ostaju iste, poput činjenice da je Fiatov mališan neodoljiv, čak i u električnom izdanju. Vjerovali ili ne, i rika motora je tu, ali ne dolazi od motora, već od Sound Generatora, koji će osigurati da Abarth zvuči baš kako treba.

Ispod poklopca je jedan elektromotor. Daje 155 KS i 235 Nm, što je plus od 37 KS i 15 Nm u odnosu na standardnu 500e izvedbu. Nije mnogo, ali se u vožnji itekako osjeti. Abarth nudi boost mod rada, pa osjetno bolje ubrzava. Primjerice, do 100 km/h dolazi dvije sekunde prije, za samo sedam sekundi.

Vozač ima izbor između tri stila vožnje. U Turismo modu motor je prigušen na 136 KS i 220 Nm, Scorpion Street oslobađa puni potencijal motora, ali uz maksimalno regenerativno kočenje, dok Track mod oslobađa puni potencijal, ali uz smanjeni doseg.

Baterija je ostala ista, kapaciteta 42 kWh i s mogućnosti punjenja snagom do 85 kW. Prevedeno to znači 5 minuta punjenja za 40 km dosega, odnosno 0-80% kapaciteta za 35 minuta. Što se dosega tiče, zasigurno je nešto manji u odnosnu na Fiat 500e i njegovih 321 km.

Morat ćemo vjerovati jer službeno priopćenje ne ide u detalje, pa je nepoznato što je sve modificirano na automobilu. Kažu tek kako je automobil na stazi Misto Alfa Handling Track sekundu brži od najbržeg Abartha, modela 695.

Vratimo se zvuku. Do 20 km/h automobil ima novu melodiju gitare, dok se opcijski nudi reprodukcija originalnog Abarthovog zvuka. Inače, benzinski Abarth ostaje u ponudi još oko godinu dana.

Na dizajn ne treba trošiti riječi, stoga ćemo reći kako će se Abarth 500e nuditi u obje karoserijske izvedbe, a najavljena je i posebna Scorpionissima serija od 1949 primjeraka, piše Index.hr.

(TIP)