Memić: Nastavit ćemo borbu, mater svima ko god pokuša

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je presudu kojom su Zijad Mutap, Alisa Ramić, ranije Mutap, policajci MUP-a KS Hasan Dupovac i Josip Barić, te Muamer Ožegović oslobođeni optužbi za protuzakonito posredovanje, pomoć učinitelju nakon učinjenog krivičnog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića.

Vezano: Video: Zijad Mutap i ostali oslobođeni u predmetu “Dženan Memić”

Porodica Memić burno je reagovala nakon presude i napustila sudnicu.

Nakon izricanja presude Muriz Memić je ispred Suda poručio da će “dokazati ko je ubio Dženana”.

“Ne može neko biti ubijen, a da ne odgovara. Nisam klonuo, nisam se razočarao. Ide istraga dalje, nećemo stati sigurno. Dokazat ćemo mi ko je Dženana ubio”, kazao je Memić.

“I neka se okuša hor torokuša, ja sam babin sin jedinac. Mater svima ko god i šta god pokuša. Još jednom, mater svima, ko god i šta god pokuša”, rekao je Memić.

Potom je poručio da će odgovorni za ubistvo Dženana sigurno biti pronađeni.

Arijana Memić poručila je da će “biti pravde za Dženana, Bogom vam se kunem”.

“Rekla sam da nisu časni i pravedni, teško njima za ovoliku nepravdu. Sedam godina crkavamo da dođemo do istine. Dok je nepravednih sudija, ovako će nam biti svaki put. Poručujemo im da će tek sada da vide ko smo i šta smo i koliko snage imamo”, kazala je Memić.

“Nema odustajanja, jer kada bismo mi odustali mi bismo izdali Dženana, mi ga izdati nećemo”, kazala je Memić.

Advokat Ifet Feraget je kazao da “jedino sa čim se slažem sa sudijom Brankom Perićem jeste da ovo nikad nismo imali u pravosuđu”.

“Jedne prilike prije nego je sudija Perić preuzeo ovaj slučaj, pitao me je da li je jedna od kantonalnih tužiteljica učestvovala u zataškavanju ubistva “Dženan Memić”. Rekao sam mu da jeste i iznio mu dokaze. Radi se o tužiteljici koja je imala mogućnost da da zaštitu dvojici svjedoka. Što se tiče komentara sudije Perića, malo je reći da sam razočaran. Moram sačuvati dostojanstvo. U jednom momentu me pitao hoću li ja i napustiti sudnicu nakon što su izašli Muriz i Arijana. Odgovorno tvrdim, a dokazi to potvrđuju, da je Dženan Memić ubijen tu noć otprilike u 15 do 10. Postoje ubice, od sudije Perića nismo čuli ni jednom da je pala optužnica Kantonalnog tužilaštva, da je Kantonalni sud u dva navrata oslobodio optužene zbog navodne saobraćajne nesreće, da je Vrhovni sud potvrdio da se nije desila saobraćajna nesreća. Pitanje svih pitanja je da li ćemo kao društvo nakon ovog slučaja krenuti u nekom boljem pravcu. Ne želim da kažem da svi optuženi bezuvjetno moraju biti osuđeni, ali vrijeđaju komentari sudije Perića koji nisu zasnovani na objektivnim dokazima. Da se Alisa sjetila šta se desilo mi bismo znali ko je ubica. Da nam je ostale podatke iznijela kako treba mi bismo došli do ubica”, kazao je Feraget.

(TIP/Izvor: Patria)