Foto: U Tuzli zasađeno 60 stabala u znak sjećanja na drage ljude

Građani Tuzle, filantropi, aktivisti i učenici zasadili su danas šezdeset stabala srebrnolistog javora, bijele breze, crvenoliste šljive i smrče na zelenoj površini iza Bloka D u tuzlanskom naselju Sjenjak. Sadnja je organizovana u okviru kampanje “Drvo za prijatelja – drvo za Angelinu”, koju Fondacija tuzlanske zajednice organizuje po sedmi put i kroz koju je u posljednjih mjesec dana više od stotinu donatora skupilo novac za kupovinu i sadnju mladica zimzelenog i listopadnog drveća. Nova stabla će revitalizirati postojeću zelenu površinu i učiniti je prigodnijom za igru i boravak.

Nina Avramović Trninić, setra Angeline Avramović Hodžić u čije je sjećanje Fondacija tuzlanske zajednice i pokrenula kampanju prije sedam godina, kazala je kako je ovo velika stvar za zajednicu. Iako živi van BiH, na različite načine doprinosi svojoj zajednici i sretna je što je i ove godine mogla prisustvovati akciji sadnje stabala.

– Ovo radimo za nekoga ko je prerano otišao, a koga želimo zadržati u sjećanju. Inicijativa traje već sedmu godinu, toliko već Angelina nije s nama, i drago mi je da je kampanja prerasla u “Drvo za prijatelja”, da i drugim ljudima damo priliku da posade drvo za svoje drage osobe. Koliko god se ovo nekome činilo malim, za zajednicu je ovo veliko, jer malo po malo, drvo po drvo, sad imamo preko hiljadu novih sadnica u cijelom gradu kojih ne bi bilo da mi nismo odlučili uraditi to malo po malo, kazala je Nina Avramović Trninić.

Kampanja koja je započela kao sjećanje na prerano preminulu aktivisticu, filantropisticu i zaposlenicu Fondacije tuzlanske zajednice Angelinu Hodžić danas je prerasla u simboličko čuvanje sjećanja na drage osobe, ali i konkretno unaprjeđenje životnog ambijenta u zajednicama, solidarno okupljajući Tuzlake.

Tarik Baraković, koordinator programa filantropije i poduzetništva u Fondaciji, je kazao kako se akcija organizovala i provela u saradnji sa strukom i lokalnom vlašću.

– Osim što čuvamo sjećanje na naše najmilije, na ovaj način promovišemo i transparentnost davanja preko naše platforme Doniraj.ba, koja već pet godina omogućava običnim ljudima i firmama da podrže kampanje koje smatraju da su za njih bitne, a da pri tome tačno znaju gdje je novac otišao. Donacije su automatizirane i transparentne i u stvarnom vremenu vi vidite kad je ko donirao i koliko za koju akciju i kampanju. Ova inicijativa pokazuje i svu svoju snagu i sinergiju aktera u zajednici, pojedinaca i firmi koje na ovaj način mogu svoj grad da učine ljepšim mjestom za život. Ovo je poziv i svima ostalima da pokrenu slične priče, kazao je Baraković.

Dva stabla je posadio i stanovnik Sjenjaka Senad Sijerčić.

– Ovo je divan način da sačuvamo sjećanja na svoje najmilije. Ja sam danas u ime svoje porodice posadio dva stabla u sjećanje na svog brata Izmira Sijerčića, koji je prošle godine umro od posljedica COVID-a. Osim što nam je u srcima, sad će na neki način živjeti u krošnjama ovog drveća, koje ćemo redovno obilaziti, kazao je Sijerčić.

Ove godine su se inicijativi pridružila i djeca vrtića Maštaonica, koja su prikupila i donirala novac za šest sadnica, od kojih su tri posađene ispred njihovog vrtića, kako bi u budućnosti mogli da brinu o njima. Budući da su važan dio svih društvenih procesa upravo njegovi najmlađi članovi, djeca iz ovog vrtića donijela su posebnu svježinu u ovu, već tradicionalnu inicijativu koja solidarno okuplja Tuzlake u ideji čuvanja sjećanja i brige za budućnost.

I ove godine akcija je realizirana u partnerstvu i uz pomoć JP Komunalac Tuzla, ali i učenika Behrambegove medrese koji su akciju sadnje pomogli volonterski.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.