Viralna fotografija s limunima ženama pomaže otkriti rak dojke

Iako se prvenstveno pojavljuje kod žena starijih od 45 godina, od raka dojke sve češće obolijevaju i mnogo mlađe žene. Istraživanja pokazuju da jedan posto oboljelih čine muškarci. U svrhu podizanja svijesti o što ranijem otkrivanju karcinoma, Svjetska organizacija za rak dojke prije nekoliko godina pokrenula je kampanju pod nazivom ”Upoznaj svoje limune” kojim, između ostaloga, potiče na redovito obavljanje samopregleda te odlaska na mamografiju ako u obitelji postoji povijest raka.

U sklopu kampanje na službenim stranicama organizacije objavljena je sad već viralna fotografija koja jasno prikazuje kako sve rak dojke može izgledati. Na fotografiji je prikazano 12 limuna koji predstavljaju grudi, a zahvaljujući njima svaka žena može već pri prvim simptomima reagirati te potražiti pomoć liječnika.

Svaki od limuna na fotografiji prikazuje 12 mogućih simptoma raka dojke, a to su zadebljanje kože, uvučeni dio dojke, erozija kože ili oštećenje, crvenilo, iscjedak, pojava brazde ili kvržice, nateknuće vene u dojci, uvučena bradavica, vidljiva izraslina ili naglo povećanje grudi, narančina kora na dojci te nevidljiva kvržica koja se osjeća na dodir. Svaki od spomenutih znakova jasan je pokazatelj da je potrebno potražiti liječničku pomoć te obaviti sve pretrage.

Važnost samopregleda

Rak dojke javlja se kao rezultat nekontroliranog rasta maligno promijenjenih žljezdanih stanica koje u početku uništavaju zdrave okolne stanice, a kasnijim razvojem bolesti ulaze u krvni i limfni sustav te se tako dalje šire u druge dijelove tijela.

Liječnici ističu kako je za što uspješnije izlječenje najvažnija upravo pravovremena detekcija te početak liječenja na vrijeme. Tu kao važan čimbenik dolazi samopregled na koji nećete morati odvojiti više od deset minuta, a doslovno vam može spasiti život.

Pregled treba započeti promatranjem dojki u ogledalu, a posebnu pažnju posvetiti izgledu kože i bradavica. Lagano pomičete dojku u raznim smjerovima, dok su vam pritom ruke podignute u zrak. Kod pregleda desne dojke, desna ruka podignuta je iznad glave, a lijevom rukom, koju stavljate iznad bradavice, lagano pomičete donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima te gledate hoće li se bilo gdje na koži pojaviti promjena. Istu radnju zatim ponovite s lijevom rukom i to je to, prenosi Index.hr.

(TIP/Foto: Shutterstock)