Safer Demirović: Bravo Fadile!

Odlazeći premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić za Bloomberg Adria prezentovao je kapitalne projekte planirane u FBiH do 2030.godine. Tako nas je Fadil upoznao kada i gdje će se raditi nove dionice autoputa na Koridoru Vc, nove dionice brzih cesta ali i izgradnja novih energetskih objekata. Prema njegovim riječima, očekuju nas značajna ulaganja u izgradnju novih hidroelektrana, vjetroparkova, fotonaponskih elektrana kao i odsumporavanje postojećih termo blokova, kojih nije bio egzaktan. Nije pomenuo, rijetki će se iznenaditi, izgradnju novih zamjenskih termo blokova na ugalj koje je do skora redovno uvrštavao u kapitalne projekte.

Šta se je to promijenilo u ovih nekoliko post izbornih dana ne znamo, ali ne pominjanje nastavka izgradnje Bloka 7 može samo da znači da je njegova izgradnja za Fadila i „znalce“ oko njega u ovih proteklih osam godina bila priča za dnevnu upotrebu. Bolji poznavaoci stanja i odnosa na minderu znaju da je odluka o ne izgradnji novih zamjenskih termo blokova donešena davno i nije je donio Fadil, on nas je napokon upoznao sa njom ne uvrštavajući ih kapitalne i strateške projekte bitne za FBiH u narednom periodu. Odluku su donijeli oni koji nas u posljednje vrijeme upozoravaju kako će neminovno doći do korigovanja cijene električne energije za domaćinstva i kako istu ni u kom slučaju ne bi trebali koristiti za grijanje, bit će je onda manje za izvoza.

Posljedice ovakve odluke sigurno da ćemo osjetiti svi, brže nego što mislimo, onog trenutka kada nas natjeraju da počnemo gasiti stare Titine termo blokove i kada postanemo energetski zavisni od drugih, a Fadil će tada biti daleko.

Teško je povjerovati i u planove koje je Fadil iznio da će se u narednih osam godina na izgradnju novih hidroelektrana investirati milijardu eura a da za proteklih osam godina nije uložena ni jedna marka. Ili u odsumporavanje postojećih termo blokova nije uloženo ništa a u narednih šest godina bit će uloženo 350 miliona eura.

U čemu je onda problem?

Iako se većina relevantnih poznavaoca stanja i odnosa u energetskom sektoru, predstavnika akademske zajednice, ekonomista, nosioca društvenih funkcija javno izjasnila i smatra potrebnim izgradnju bar jednog novog zamjenskog termo bloka nameće se pitanje zašto se odustalo od njega. Tko je donio takvu odluku i na osnovu čega vjerovatno nikada neće biti javno prezentovano. Razlog za odustajanje od izgradnje bar jednog novog termo blokova sigurno nisu okolinski uvjeti (dekarbovizacija i klimatske promjene) pošto se danas, trenutno širom svijeta grade novi termo blokovi na ugalj a još više se aktivira starih i konzerviranih. Pored očekivano Kine i Indije, novi termo blokovi se danas grade i u Japanu, Južnoj Koreji, Turskoj, Srbiji, Grčkoj, Poljskoj i još mnogim drugim zemljama. Nije razlog ni isplativost projekta, primjera radi Blok 7 bi imao godišnju proizvodnju od oko 2 700 000 MWh i uz prosječnu ovogodišnju cijenu električne energije od 282 EURA/MWh ostvarivao bi godišnji prihod od 760 milona eura. Odnosno, kada se odbiju troškovi poslovanja (ugalj, radna snaga, repromaterijal) od oko 60 EURA/MWh ostvarila bi se dobit oko 600 miliona Eura. Naravno ona bi se mijenjala, nerealno je očekivati da bi bila ovako velika, ali je rezerva za pozitivno poslovanje ogromna. Nije problem ni u energentu pošto uglja još uvijek imamo više nego dovoljno.

Prvi razlog je što investiranje, u još kod nas ni blizu uređenom tržištu električnom energijom dobijenom iz obnovljivih izvora, omogućava skoro bezrizično učešće privatnog kapitala bogatih pojedinaca uz brzu i sigurnu zaradu sa obezbijeđenim tržištem i izrazito povoljnim cijenama. Drugi razlog je u naznakama, o njemu se još špekuliše, i vezan je za moguća značajnija ulaganja inozemnog kapitala u izgradnju jednog od zamjenskih termo blokova uz garanciju ili koncesiju na eksploataciju uglja ili osigurano i pouzdano snabdijevanje ugljem. I za Blok 7 i Blok 1 Banovići urađen je značajan dio dokumentacije ali i jedan dio zemljanih radova, a kapital traži put kako da se dalje razvija i povećava, što mu današnje cijene električne energije garantuju.

Naši rudari

I osim javnih pohvala i zahvala koju su rudari nedavno dobili od Bakira „zato što čuvaju socijalni mir“ jer da nije njihovog jeftinog uglja ne bi bilo ni jeftine električne energije za stanovništvo, rudarima i dalje predstoji neizvjesna i siva budućnost, a na osnovu planova sa kojima nas je premijer upoznao. Ona je još bolnija ako se zna da se privatni rudnici iz manjeg BiH entiteta snabdijevajući Elektroprivredu BiH svojim svakim danom sve skupljim ugljem dalje razvijaju i bogate.

A možda je Fadil i u pravu, možda sve ovo iz Titinog vakta treba što prije zatvoriti i pogasiti. Jer kako drugačije objasniti nedavnu podršku koju su on i njegovi dobili, oni koji dugo godina suvereno upravljaju energetskim sektorom a ništa novo nisu napravili što će ostati iza njih, djelimično i od rudara.

Bravo Fadile, i SRETNO.

(TIP/Autor: dr.sc. Safer Demirović, dipl.inž.rudarstva/Foto: SB)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.