Treći međunarodni Sarajevo Tango Festival okupit će stotine plesača iz cijelog svijeta

Treći međunarodni festival argentinskog tanga, na kojem će sudjelovati stotine plesača iz više od 20 zemalja svijeta, bit će održan u Sarajevu od 2. do 5. februra 2023. godine u organizaciji Plesnog kluba “Aster”.

– U Sarajevu očekujemo tango plesače iz cijelog svijeta; Argentine, Francuske, Italije, Turske, Engleske i naravno iz regiona. Tokom festivala učesnici će imati priliku unaprijediti svoje plesne vještine na radionicama svjetski poznatih učitelja tanga Gianpiero Galdi i Lorena Tarantino iz Italije, te Sercan Yigit i Zeynep Aktar iz Turske, koji će program festivala obogatiti u petak i subotu večer svojim fantastičnim tango nastupima –  istaknuo je svjetski prvak u argentinskom tangu i Salsi i organizator festivala Vedran Marčeta.

U okviru festivala održat će se i četiri noćne i tri dnevne milonge (plesne večeri) na kojima će sudionici imati priliku da plešu argentinski tango uz muziku koju će za njih birati i puštati tango DJ-evi iz Turske, Srbije, Slovenije i BiH.

Tango je nastao u Argentini krajem 19. stoljeća kao društveni ples u siromašnim lučkim četvrtima Buenos Airesa i Montevidea. Početkom 20. stoljeća je stigao u Europu i ubrzo postao međunarodna senzacija. Danas u gotovo svim dijelovima svijeta možete naći tango zajednice čiji članovi svoje slobodno vrijeme provode plešući tango na organiziranim plesnim večerima.

Tango je 2009. godine upisan na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

(TIP/Izvor: Fena)