Video: U Indiji proizveden najnapredniji Mercedesov model

Indija je prva zemlja izvan Njemačke koja je preuzela proizvodnju najprestižnijeg električnog modela Mercedesa.

Mercedes je upravo pokrenuo proizvodnju modela EQS u svojoj tvornici u Chakanu, nedaleko od grada Pune u Indiji. Prvi primjerak Mercedesa EQS 580 4MATIC je već proizveden, a svečanosti je prisustvovao indijski ministar prometa Nitin Gadkari.

Kako stoji u službenom priopćenju, ovo je prvi električni Mercedes proizveden u Indiji, ali i 14. model koji nosi oznaku “Made in India“.

 

Podsjetimo, EQS je svojevrsni električni pandan S klasi. Posjeduje bateriju kapaciteta 107.8 kWh, ima 400-voltnu tehnologiju, a pokreće ga par elektromotora. S 385 kW maksimalne snage i 855 Nm okretnog momenta na raspolaganju ova 2.6 tona teška zvijer od 5.2 metra ubrza do 100 km/h za 4.3 sekunde uz maksimalac postavljen na 210 km/h.

Doseg prema WLTP-u je 676 km, odnosno 857 km prema indijskim (ARAI) standardima, što ga čini apsolutnim rekorderom na indijskom tržištu po pitanju dosega. Zanimljivo je da su iz Mercedesa obećali kako će do kraja godine 80% Indije imati dostupne ultra brze punjače, koji će prve godine korištenja biti rezervirani isključivo za vlasnike električnih Mercedesa. Kod EQS-a to znači 300 km dosega za 15 minuta punjenja.

Mercedes EQS 580 4MATIC na indijskom tržištu starta cijenom od 15.5 milijuna indijskih rupija, odnosno oko 193.000 eura, prenosi Index.hr.

(TIP)