Video: Prvi M model je najjači, ali i jedan od najsporijih iz M obitelji

Već smo se navikli na iznenađenja iz BMW-a, ali ovaj model je dosad izazvao najviše kritika, pozitivnih i negativnih.

Iako je koncept već viđen, a bilo je poznato i što će se nalaziti ispod poklopca, novi BMW XM je svojim dolaskom donio niz velikih novosti. Za početak to je zasebni SUV model u sastavu M odjela, pa i prvi M model nakon dugo, pa i predugo vremena. Podsjetimo, zadnji M je bio M1, i to potkraj 1970-ih.

BMW XM je ujedno i najjači cestovni model u povijesti bavarske marke, a time i prvi super-SUV. Iako postoje električni modeli s M oznakama, to su ipak M performance marke, a ovo je prvi elektrificirani model u postavi M odjela.

Puno toga se promijenilo unazad nekoliko desetljeća pa je tako ovaj XM stigao do nevjerojatnih 2750 kg mase. Primjera radi, to je otprilike 2.4 puta više od BMW-a kockice. Rezultat je to brojnih komponenti, nekih itekako teških. Za početak je tu vozilo ogromnih dimenzija, slijedi 4.4 V8 twin-turbo benzinac te, konačno, hibridni sklop s baterijom od 25.7 kWh.

Benzinac daje 490 KS i 650 Nm i pogoni sva četiri kotača putem osam-stupanjske automatike. Odmah uz mjenjač ugrađen je elektromotor koji može dati do 197 KS. Pomiješate li ta dva izvora, dobit ćete 653 KS pri 5400 o/min i 800 Nm dostupnih već od 1600 o/min.

 

Iako je ovo najjači M u povijesti, ne radi se o najbržem modelu. Već unutar kuće drastično jeftiniji X6 M do 100 km/h stiže brže od XM-ovih 4.3 sekunde, odnosno do 200 km/h za deklariranih 14.3 sekunde. O potencijalnoj konkurenciji da ne govorimo. Primjera radi, Cayenne Turbo S E-Hybrid je osjetno bolji u ubrzanju, ali mu je zato doseg dvostruko manji.

Veliki razmak između osovina, nisko težište i izražen trag kotača jamci su odličnih voznih osobina, tvrde u BMW-u. S druge strane, auto na struju vozi do 88 km, a maksimum je 140 km/h.

Kad je pak dizajn u pitanju, BMW je većim dijelom ostao dosljedan konceptu. Postavljen na 23-inčne valjke od kotača, XM je izgubio (pre)komplicirane efektne detalje, ali je zadržao prepoznatljiv izgled uključujući osvijetljenu prednju masku, podijeljena svjetla te vertikalno postavljene ispušne topove.

 

A ovo nije sve, jer dolazi XM red label sa 745 KS i 1000 Nm, a koji će naplatiti dodatnih par desetaka tisuća eura. Dužni smo reći i kako XM koji se proizvodi u američkom Spartanburgu kreće u prodaju u travnju iduće godine, a cijena na startu je 170.000 eura.

Da, XM je velik poput X7, ali bez dodatnog reda sjedala i skuplji bar 30% te sporiji od nekih drugih M modela. Kad se sve zbroji, ostaje na potencijalnim kupcima da presude ima li i koliko XM smisla, prenosi Index.hr.

(TIP)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. [URL=https://goznaka-diploms.com/ ] https://gosznak-diplomixs.com/ [/URL] Купить диплом техникума в москве- Таков способ обрести официальный удостоверение по завершении образовательного учреждения. Свидетельство раскрывает…