Elvir Bijedić (SDP): Izvršena nabavka automatskih vanjskih defibrilatora koji bi trebalo da se stave u upotrebu na mjestima gdje se sprovode sportsko-rekreacijske aktivnosti u Tuzli

Vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Tuzla Elvir Bijedić izrazio je veliko zadovoljstvo nakon što je na osnovu njegove inicijative sa sjednice Gradskog vijeća Tuzla, od juna prošle godine, izvršena nabavka automatskih vanjskih defibrilatora (AED) koji bi trebalo da se stave u upotrebu na mjestima gdje se sprovode sportsko-rekreacijske aktivnosti (stadion Tušanj, SKPC Mejdan, Pannonica) kao i na mjestima gdje se kreće veći broj ljudi.

˝Veliku zahvalnost za realizaciju ove inicijative dugujem Službi hitne medicinske pomoći JZNU Dom zdravlja Tuzla i dr. Lejli Kulugliji i vijećnici  dr. Lejli Osmančević na stručnom pristupu i prezentaciji važnosti nabavke defibrilatora, prethodnom sazivu Vlade TK sa Kadrijom Hodžićem na čelu, kao i tadašnjem ministru finansija Vedranu Lakiću koji je u značajnoj nabavci medicinske opreme za medicinske ustanove na području TK (potrošni materijal, medicinska oprema, stacionarni defibrilatori, ultrazvučni i RTG aparati), a u sklopu projekta koji je rađen sa UNDP BiH, uzeo u obzir i pomenutu inicijativu nabavke vanjskih defibrilatora. U narednom periodu nas očekuju aktivnosti na edukaciji za korištenje AED, kako zainteresovanih pojedinaca tako i uposlenika ustanova u čijem sklopu će se nalaziti spomenuti defibrilatori˝, izjavio je Bijedić za TIP.

Prema njegovim riječima, od velikog značaja je imati ovakve uređaje, jer je jako puno pozitivnih primjera gdje se pravovremenom reakcijom uz njihovo korištenje spašavaju ljudski životi kod iznenadnih srčanih zastoja, gdje je vrijeme najdragocjeniji faktor.

˝S obzirom da se radi o svega par minuta raspoloživog vremena za uspostavljanje normalnog srčanog ritma i u situaciji gdje je praktično jako teško da hitna pomoć bilo gdje u svijetu može doći na vrijeme, značaj nabavke ovakve vrste defibrilatora je ogroman. Apelujem i pozivam nadležne institucije, javna i privatna preduzeća da iznađu mogućnosti da u perspektivi nabave što je moguće više ovakvih uređaja koji bi svoje mjesto našli, na autobskoj stanici, aerodromu, tržnim centrima, hotelima, školama, fakultetima, stadionima, dvoranama itd, a stanovništvo da se edukuje u smislu kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe defibrilatora, jer, nažalost, srčani zastoji se ne dešavaju nekome drugom˝, zaključio je Bijedić.

(TIP)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Привет всем! Для всех, кто ценит стихи, поэмы и самостоятельное творчество, Мay Poems представляет лучшие произведения ведущих мировых поэтов и…