Šta je to reliš? Kiselkasti umak koji paše uz burgere, hot dog i sve s roštilja

RELIŠ (eng. relish) je vrsta umaka koja sadrži sitno nasjeckano povrće, voće ili ponekad oboje u mješavini octa i šećera. Obično se koristi kao dodatak jelima, umacima ili kao namaz na sendviče. Za razliku od umaka kao što su kečap i senf, reliš je grube teksture, a ponekad se naziva i džemom.

U engleskom jeziku, reliš predstavlja širok pojam koji opisuje razne vrste umaka, namaza i džemova. Amerikanci ga obožavaju stavljati u hamburgere i hot dogove, a uglavnom ga pripremaju od nasjeckanih kiselih krastavaca s dodatkom kopra. Vrsta reliša je i chutney, koji potječe iz indijske kuhinje, dok bi se od hrane s naših prostora, relišem mogao smatrati ajvar.

Ako ste ikada radili bilo koju vrstu zimnice, izrada reliša vam neće predstavljati problem, a zakoračit ćete u sasvim novi svijet okusa.

Kako i od čega se priprema reliš?

Tri su ključna sastojka u relišu: plodovi (voće, povrće ili njihova mješavina), ocat i šećer. Možete ga napraviti od bilo kojeg voća i povrća koje je u sezoni, od rajčica i kukuruza do brusnica i jabuka. Ocat djeluje kao konzervans, ali donosi i karakterističan kiselkasti okus, prenosi Index.hr.

Plodove je potrebno nasjeckati, a ocat i šećer prokuhati. Dobar omjer je 2 dijela octa naspram 1 dijela šećera, ali ako želite slađi okus, slobodno možete povećati količinu šećera. Kada se šećer otopio, dodajte nasjeckano voće i povrće, zajedno sa začinima.

Luk, češnjak i čili dodaju puno okusa, dok začini poput majčine dušice, sjemena celera, sjemena gorušice ili sjemena komorača daju nešto nježniji aftertaste. Okus reliša će varirati ovisno o upotrijebljenim sastojcima. Neki su slatki, dok su drugi ljuti i kiseli. Bez obzira na to koje sastojke koristite, reliš bi uvijek trebao biti svjež i pikantan s odvažnim okusima.

Recept za pojednostavljenu, brzinsku varijantu reliša od krastavaca možete pronaći OVDJE.

(TIP/Foto: Daniel Lloyd Blunk-Fernández)