Izračunajte idealnu razliku po formuli: Koliko partner najviše može biti stariji/mlađi od vas?

Pravilo počinje vrijediti u dobi od 14 godina za oba partnera, pa tako u slučaju starijeg partnera s 30 godina, društveno prihvatljivi minimum je mlađi partner od 22 godine…

Mlađe je slađe, a starije zrači iskustvom i samopouzdanjem – no koliko mlado je premlado, a koliko starije prestaro? Ako niste znali, postoji matematička formula za izračun ‘društveno prihvatljive’ dobne razlike među romantičnim partnerima, a ona iznosi broj vaših godina podijeljen sa dva te zatim dodate 7 godina – to bi trebao biti minimum ispod kojeg ne bi trebali ići.

Pravilo počinje vrijediti u dobi od 14 godina za oba partnera, pa tako u slučaju starijeg partnera s 30 godina, društveno prihvatljivi minimum je mlađi partner od 22 godine , dok bi 50. godišnjak bio s partnerom koji nije mlađi od 32 godine, prenosi Yahoo Life.

S emancipacijom žena i smanjivanjem rodnih predrasuda ta teorija više ne vrijedi samo za muškarce, a starije žena koje odabiru mlađe partnere danas se popularno nazivaju ‘pume’ kao ekvivalent starijim muškarcima koji traže ‘sponzoruše’. Brakovi i veze s razlikom u godinama sve su manji tabu, a teoriju upola mlađi/a plus sedam kao društveno prihvatljivu ispitali su znanstvenici Bram Buunk i Douglas Kenrick.

– Pravilo vam pomaže držati vas unutar dobnog raspona koji će osigurati zajedničke interese s vašim partnerom, a vjerojatno će omogućiti i bolju komunikaciju.  kaže stručnjak za odnose David Bennett.

Stručnjakinja za spojeve i veze Carol Roderick kaže kako ne savjetuje klijentima da slijede pravilo doslovno, ali ih ‘potiče da dobro razmisle o gornjoj i donjoj dobnoj granici, posebno na internetskim stranicama i aplikacijama za pronalazak partnera.’

Smatra da je poštivanje ograničenja pravila manje potrebno prilikom osobnog susreta s nekim, jer obično ste u mogućnosti procijeniti nečiju zrelost, vitalnost i namjere izlaska približno u isto vrijeme kad otkrivate njihovu dob.

Veća razlika – veće šanse za razvod

– Najrizičniji dio izlaska s nekim znatno mlađim ili starijim od vas  je taj što će vam možda biti puno tog zajedničkog upravo sada, no nakon pet godina puta, razlike u vašim ciljevima i načinu života mogu se razići – ističe Roderick.

Također je vrijedno napomenuti da je studija iz 2014. godine u časopisu Social Science Research Network otkrila da je veća vjerojatnost da će se par razvesti, što je veći dobni jaz. Parovi s pet godina razlike u godinama imali su 18 posto veću vjerojatnost da se razvedu, a stopa razvoda skočila je na 39 posto vjerojatnije s deset godina razlike, a 95 posto s razlikom od 20 godina.

Dakle, iako se ne morate u potpunosti pridržavati pravila, ono bi vam moglo pomoći u usmjeravanju prema nekome s kime možete stvoriti održiviji odnos, prenosi 24sata.hr.

(TIP/Foto:  Unsplash)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.