Video: Neustavna smjena direktora u TK ima novi epilog

Priča o nezakonitoj smjeni direktora škola na području Tuzlanskog kantona ima epilog. Iako je 80 od ukupno 121 smijenjenog direktora, svoja prava tražilo sudskim putem, a Ustavni sud smjenu okarakterisao kao neustavnu, elemenata krivičnog djela nema, a istraga je, za većinu predmeta, obustavljena.

Prethodna skupštinska većina, koju su predvodili SDP i PDA, smijenila je mimo zakonske procedure 121 direktora osnovnih i srednjih škola na području Tuzlanskog kantona. Iako je takva smjena neustavna, što je potvrdio i Ustavni sud, a čiju je presudu morala provesti nova Vlada, tužbe direktora protiv stare Vlade nisu okončane u njihovu korist.

„Većina tih predmeta je okončana naredbama da se neće provoditi istraga jer nisu utvrđeni osnovi sumnje da je počinjeno neko krivično djelo, odnosno, radnje koje su navedene nemaju bitna obilježja krivičnih djela“, ističe Admir Arnautović, glasnogovornik Tužilaštva TK-a.

Tome su prethodile izmjene Zakona o osnovnom obrazovanju Tuzlanskog kantona gdje je novelirana odredba koja se odnosi na same prijavljene radnje, a Tužilaštvo djeluje u skladu s tim aktima i propisima. No, tačka nije stavljena nakon obustavljanja istrage kada su u pitanju stare tužbe jer novi imenovani direktori, nakon povratka starih na njihove pozicije, također tvrde da su istim, nezakonitim putem, smijenjeni. S druge strane, skupštinska većina tvrdi da ovaj put nema propusta.

„Neka pravosudne institucije rade ono što je u njihovoj nadležnosti, ali cijenjeneći kompletnu proceduru i sam proces donošenja tih zakona, sigurno je ispoštovano sve ono što zakon kao takav predviđa“, ocjenjuje Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK-a.

Imajući u vidu da se umalo zapalo u začarani krug, ministar obrazovanja i nauke TK-a Ahmed Omerović smatra da je ovo praksa koju politički akteri na području Tuzlanskog kantona moraju zaustaviti. Smjena vlasti ne bi trebala značiti smjenu direktora.

„S ovom praksom se treba prestati jer imamo sada situaciju da ljudi ne žele da budu članovi školskih odbora, ne žele da budu direktori jer ne mogu da započnu projekte, stalne promjene skupštinske većine uzrokuju i smjene direktora“, naglašava Omerović.

A kako stati svemu u kraj ne znaju ni u nadležnim institucijama. Zakone donose oni koji su trenutno na vlasti, a u skladu s onim što im u tom trenutku odgovara zbog čega institucije dolaze pred svršen čin.

„Kao Tužilaštvo nismo zakonodavni organ, zakone donosi Skupština TK-a, eventualno se takvi zakoni donose na nivou Federacije. Praktično, na taj način se pravosudnim institucijama, u takvim specifičnim situacijama, vezuju ruke“, ističe Arnautović.

I tako se problemi kada je u pitanju uplitanje politike u obrazovne procese nižu, a odgovornih nema. Ko će biti na čelu obrazovnih ustanova i koliko dugo, ovisi o onima koji su trenutno na vlasti. A sve dok je politika u obrazovanju, obrazovanje će biti pod upitnikom.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Delmanović)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.