Dom naroda PSBiH ukinuo akcize na gorivo

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) na današnjoj sjednici usvojio dva prijedloga izmjena Zakona o akcizama u BiH, od kojih se jedan tiče ukidanja akciza na gorivo.

Prvi prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, izjednačava nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Za ovaj prijedlog zakona u drugom čitanju od 14 prisutnih delegata glasalo je 12, protiv je bio jedan, a jedan je bio suzdržan.

Drugi zakonski prijedlog ticao se ukidanja akciza na naftne derivate na period od pola godine, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH po isteku tog roka produži njegovu primjenu za još tri mjeseca. Predlagač je Zastupnički dom PSBiH.

Ustavnopravna i Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH su u utorak jednoglasno podržale tekst zakona kojim se ukidaju akcize na naftne derivate, a nakon što je izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku 9. marta usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Za prijedlog zakona glasalo je svih 14 delegata, uz opštu i entitetsku većinu.

Predloženim izmjenama zakona, akcize na naftne derivate će iznositi nula konvertivilnih maraka (KM).

Usvajanjem izmjena zakona o akcizama, cijene goriva u BiH će se smanjiti za 0,35 KM.

Akcize se neće naplaćivati šest mjeseci, a izmjenama zakona ostavljena je mogućnost da Vijeće ministara BiH svojom odlukom produži primjenu mjere zaštite stanovništva pogođenog inflatornim kretanjima za još tri mjeseca.

Prijedlog izmjena Zakona o platama upućen u redovnu proceduru

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije usvojio zahtjev Kluba bošnjačkih delegata za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa da se nakon nedavnog povećanja plata zaposlenim u institucijama BiH za 12,4 posto, za isti procenat smanji koeficijent zaposlenima, te imenovanim i izabranim licima sa koeficijentom četiri i više.

Odlukom delegata taj zakonski prijedlog upućen je u redovnu proceduru.

U prvom čitanju usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, prema kojem se određuju novi koeficijenti za najveći broj zaposlenih u institucijama BiH, uključujući i pripadnike Oružanih snaga i policijskih snaga BiH. Predstavnički dom je početkom marta usvojio taj zakonski prijedlog čiji su predlagači poslanici Nikola Lovrinović, Borjana Krišto, Predrag Kožul, Darijana Filipović i Mijo Matanović.

(TIP/Izvor: Anadolija/Fena)