Godina dana od Inzkovog zakona: Prijave brojne, broj optužnica nula

Dvadeset trećeg jula navršava se godina dana od kada je Visoki predstavnik svojom odlukom donio Zakon o dopuni krivičnog zakona Bosne i Hercegovine čime je omogućeno sankcionisanje negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti utvrđenim presudama međunarodnih i domaćih sudova .

“U povodu godišnjice tzv. Inzkovog zakona želimo još jednom upozoriti prevashodno pravosuđe Bosne i Hercegovine, ali i nadležne institucije, međunarodnu zajednicu i javnost da se zaštita zločinaca i negatora zločina realizira na najvišem nivou, ne samo u susjednim državama, nego i u BiH”, navodi se u saopćenju Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.

Naime, negatori genocida u Narodnoj skupštini RS usvojili su Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj. Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 15. jula 2022. stavio je van snage odluku Narodne skupštine Republike Srpske o nepriznavanju odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka o zakonu o zabrani negiranja genocida čime je potvrdio ispravnost i utemeljenje “ Inckovog zakona “ .

Tuzilaštvu BiH je podneseno oko 40 prijava zbog raznih oblika negiranja, umanjenja ili poricanja zločina, ali nije podignuta niti jedna optužnica. Negatori genocida su identični sa zločincima i neprocesuiranje negatora je ustvari nastavak blokada i opstrukcija državne strategije za progon zločinaca, koja se danas naziva Revidirana strategija.

“Mi žrtve smo do kraja insistirali na donošenju zakona o negiranju i insistirali da se u tzv. Revidiranoj strategiji ugradi prioritetni dio o predmetima proslijeđenih od strane MKSJ iz Den Haga u BiH.Tužilaštvo BiH je ovih dana ,konačno, nakon više od pola decenije traženja, objavilo informacije o tim predmetima, njih preko 800. Saznali smo da je preko 300 obustavljeno ili su donesene odluke o nesprovođenju istrage. Kako je moguće da 300 predmeta, njih skoro 40% ,bude obustavljeno od strane Tužilaštava u BiH, a gdje je MKSJ napisao da postoji osnovana sumnja i dao ‘zeleno svjetlo’ za procesuiranje u BiH. Znamo da su njih 300 skoro svi iz reda Srbskog  i Hrvatskog naroda ,a da su predmeti koji su označeni negativno, skoro uglavnom Bošnjaci, bili predmeti novih istraga i optužnica .Primjer ‘Dobrovoljačke ulice’ je najilustarivniji primjer, gdje je MKSJ dao negativnu ocjenu, a Tužilaštvo podiglo optužnicu”, navodi se.

Naglašavaju da nema razlike između negatora i zločinaca, a oni koji štiti i jedne i druge snose najveću odgovornost i žrtve će biti primorane da podnose krivične prijave protiv odgovornih iz pravosuđa BiH i pred međunarodnim forumima imajući u vidu da se opstrukcija i zaštita zločinaca i negatora realizira sistemski i organizirano.

“Da li ćemo čekati još pola decenije da saznamo imena (oko 300 osoba sa A liste), koji su amnestirani od strane Tužilaštava u BiH i još možda 30 godina da se podigne optužnica za negiranje genocida, upravo onoliko koliko cijeli svijet čeka optužnicu za opsadu Sarajeva. Pozivamo sve nadležne institucije na čelu s VSTV kao i predstavnike  međunarodne zajednice  da pokrenu mehanizme kojim bi se spriječila organizirana sabotaža progona ratnih zločinaca i negatora zločina, a mi žrtve ćemo nastaviti ukazivati na one koji štite zločince i njihove zločine .Pozivamo tužilaštva u BiH da hitno stave u proceduru predmete dostavljene od MKSJ shodno anexu B Tzv.Revidirane strategije i podignu optužnice za negiranje genocida . Nećemo dozvoliti da pobjede zločinci i negatori i njihovi zaštitnici i u pravosudju BiH”, navodi se u saopćenju udruženja.

(TIP/Izvor: federalna.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.