Muškarac hospitaliziran zbog predoziranja vitaminom D: Skinuo je 12 kila u 3 mjeseca

Čovjek koji se predozirao suplementima vitamina D hospitaliziran je nakon što je neprestano povraćao i izgubio 12 kilograma u 3 mjeseca.

Neimenovani sredovječni muškarac uzimao je 80 puta veću količinu vitamina D od preporučene, uz 19 drugih suplemenata, kao dio režima koji mu je preporučio privatni nutricionist u Velikoj Britaniji, rekli su liječnici u izvješću o slučaju objavljenom u BMJ Case Reports u utorak.

Nakon mjesec dana uzimanja dodataka, muškarac je osjetio bol u trbuhu, povraćanje, grčeve u nogama, zujanje u ušima, suhoću usta, povećanu žeđ i proljev. Simptomi nisu nestali nakon što ih je prestao uzimati.

Krvne pretrage pokazale su da su njegove razine vitamina D bile sedam puta veće od preporučene, a s obzirom na to da vitamin D pomaže u regulaciji količine kalcija u tijelu, njegove razine kalcija bile su opasno visoke. Test je također pokazao da su njegovi bubrezi u opasnosti od oštećenja.

Autori su rekli da je slučaj ovog čovjeka neuobičajen, ali da prekomjerne razine vitamina D mogu biti opasne, prenosi Index.hr.

Vitamin D može biti toksičan ako se uzima u velikim količinama

Vitamin D je važan za zdravlje kostiju i prirodno se dobiva izlaganjem sunčevoj svjetlosti i konzumacijom masne ribe ili gljiva. Međutim, ako se pretjera s količinama, odnosno ako se pretjeruje s dodacima vitamina D, može biti otrovan za mnoge organe, uključujući crijeva, srce i bubrege.

Predoziranje vitaminom D također može uzrokovati opasno visoke razine kalcija u tijelu, što dovodi do rizika od neuroloških simptoma kao što su pospanost, psihoza i koma. Potrebno je oko dva mjeseca da tijelo očisti polovinu prvobitne količine uzetog vitamina D, tako da simptomi mogu trajati tjednima, kažu autori.

Tijekom osam dana u bolnici, muškarac je rehidriran infuzijom te su mu davani bisfosfonati, lijekovi koji zaustavljaju razgradnju kostiju, koji su mu pomogli smanjiti razinu kalcija u tijelu.

Otpušten je iz bolnice s bisfosfonatima i lijekovima protiv mučnine koje je trebao uzimati kod kuće. Nakon dva mjeseca drugi krvni test pokazao je da su njegove razine kalcija unutar normalnog raspona, ali su njegove razine vitamina D ostale visoke. Iz izvješća o slučaju nije jasno jesu li se simptomi povukli.

Autori izvješća o slučaju potiču ljude da razgovaraju s obiteljskim liječnikom prije početka alternativne terapije ili uzimanja novih lijekova bez recepta. Dodaci su uglavnom sigurni dok se ne uzimaju u “nesigurnim količinama” ili “nesigurnim kombinacijama”, rekli su.

(TIP/Foto: Shutterstock)