Tribina VKBI u Tuzli: Iz faze negiranja dospjeli smo u fazu veličanja genocida

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Regionalni odbor Tuzla i Regionalni odbor Zvornik, organizovao je javnu tribinu: „Genocid i drugi ratni zločini u Bosni i Hercegovini: ideološki i pravni aspekti“, na kojoj je istaknuto da se genocid provodi u više faza, a da smo trenutno iz faze negiranja dospjeli u fazu veličanja genocida.

– Priroda i karakter mnogih zločina koji su se devedestih godina prošlog stoljeća na prostorima bivše Jugoslavije bili su apokaliptičkih razmjera i osuđenici za te zločine dobili su odgovarajuću i adekvatnu sankciju. Naravno kada je riječ o politici kažnjavanja, odnosno sankcioniranja, bilo da govorimo o sudskim postupcima pred Sudom BiH ili pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, kazne koje su izricale sudska vijeća, optuženicima za genocid i druge ratne zločine, bile su relativno blage i oba suda baštinila su blagu politiku sankcioniranja – kazao je uvodničar tribine prof. dr. Vedad Gurda, s Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Prema njegovim riječima, prosjek sankcija izrečenih pred Međunarodnim krivičnim tribunalom je negdje oko 15 godina, a pred Sudom BiH 11 godina i naravno da takve kazne, da takvi okviri izrečenih kazni, ne mogu predstavljati adekvatnu satisfakciju žrtvama i porodicama žrtava.

– Međutim, ono što ipak treba istaći i što često apostrofiram je činjenica da je pred različitim pravosudnim tijelima, odnosno sudskim forumima, bilo međunarodnog, domaćeg ili inostranog karaktera, procesuirano oko 1.000 osumnjičenih za ratne zločine – rekao je Gurda.

– I ako te brojke poredimo sa brojevima procesuiranih nakon Drugog svjetskog rata i ako kompariramo razmjere holokausta i onoga što se događalo u BiH, onda možemo vidjeti da je znatno veći broj koji su bili neposredno involvirani u vršenje ratnih zločina BiH procesuirano procentualno nego je riječ o ratnim zločinima iz Drugog svjetskog rata – istakao je prof. dr. Vedad Gurda.

Učesnici tribine istaknuli su da se genocid provodi u više faza, a trenutno smo iz faze negiranja dospjeli u fazu veličanja genocida i pravomoćno presuđenih zločinaca za genocid.

– Genocid nije neki momentalni događaj, nego je to zločinački poduhvat, koji se vrši etapno i akademski eksperti iz oblasti studija o genocidu kažu da postoji neki desetak faza u vršenju zločina genocida. Prve faze uključuju ideološke pripreme, ideološke matrice, u našoj bh. ambijentalnosti to je ono što je devedesetih godina prošlog stoljeća radila Srpska akademija nauka i umjetnosti (SANU) i akademske elite Republike Srbije, ali činjenica jeste da te ideološke matrice i doktrinarne uvertire predstavljale su uvod za fizičko uništenje blizu 70.000 Bošnjaka tokom devedesetih godina na prostorima BiH, ali taj zločinački poduhvat nije končan, na žalost, i danas svjedočimo negiranju razmjera i prirode zločina – kazao je Gurda.

Dodao je da ulazimo u još jednu zloslutniju fazu koju pojedini akademski radnici nazivaju fazom trijumfalizma, a to je u stvari ona faza kada prevashodno političke i intelektualne elite u RS, ali i obični građani veličaju to zločinačko nasljeđe pravomoćno presuđenih ratnih zločinaca i pravomoćno presuđenih zločinaca za genocid.

Na tribini su učešće uzeli i dr. sc. Hikmet Karčić, Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo i dr. sc. Muamer Džananović, Institut za istraživanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

(TIP/Izvor: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. Привет всем! Для всех, кто ценит стихи, поэмы и самостоятельное творчество, Мay Poems представляет лучшие произведения ведущих мировых поэтов и…