Predizborna obećanja počela, penzionerima nikad teže

Penzioneri ostaju u samom vrhu liste prioriteta. Penzije će i dalje rasti. Poručio je ovo federalni premijer Fadil Novalić. Dok se s ponosom priča o povećanјu primanja, najugroženija populacija gladuje. Sa tri i po odsto povećanja koje će im sutra biti isplaćeno, minimalna penzija iznosi 424 marke što je, kažu nam u udruženjima penzionera, 50 odsto manje vrijednosti nego prošle godine sa tadašnjom visinom penzije.

Nihad Mujezinović od 2007. godine živi penzionerski život. Kaže da nikada nije bilo teže. Zahvaljujući porodici nije gladan, ali se morao odreći onog što
ga ispunjava.

“Oni jedva čekaju da se riješe penzionera, da bi njima ostalo više. U ovoj državi će ostati pljačkaroši, lopovi, a oni pošteni, sinovi, naša djeca će otputovati u bolji svijet”, kaže Nihad.

Dok se priča o povećanju penzija u aprilu i junu, teže vrijeme ne pamte ni ostali koje smo zatekli na ulicama. Cijene životnih namirnica i prevoza divljaju, a oni koji su veći dio života proveli na radnim mjestima, danas žive na prosjačkom štapu. Lijekovi skupi, a voće i povrće luksuz.

Iz Udruženja penzionera podsjećaju na je prosjek ukupnih povećanja 44 KM. Ako se uzmu u obzir poskupljenja, to nije ni pola pokrivenih troškova inflacije i penzioneri žive mnogo teže nego prošle godine.

“Odrekli su se svega. Niko više ne kupuje na kilu, na dvije, na vreće. Kupuje se na komad. I drugo, svi su zaduženi. Imamo lijekove u apotekama što kupuju na teke, i zadužuju se u bankama, pozajmice od banaka što su izuzetno nepovoljne”, ističe predsjednik Udruženja penzionera Tuzlanskog kantona Huso Halilović.

Dok penzioneri stežu kaiš, kupujući hljeb i lijekove na veresiju, političari sebi povećavaju naknade i plate. Ko zna, možda u idućoj izbornoj godini bude još povećanja penzija za koju marku. Za one koji prežive da svjedoče.

(TIP/izvor: bhrt.ba)