Da li je Nermin Šehović zaista kandidat Stranke za BiH za Predsjedništvo BiH?

Nijedna kandidatura za ovogodišnje izbore nije izazvala toliko pažnje kao jučerašnja vijest da je Stranka za BiH kandidovala Nermina Šehovića za člana Predsjedništva BiH.

Radi se o policajcu koji je široj javnosti postao poznat u vezi sa slučajem Dženana Memića. U međuvremenu Šehović se kandidovao i za glavnog tužioca BiH. Prema važećim zakonima u BiH, policajci, kao i predstavnici pravosudne zajednice ne mogu biti izabrani ili imenovani u zakonodavne ili izvršne organe vlasti.

Stoga smo kontaktirali Šehovića, ali u kratkom razgovoru nije želio reći ništa o ovom slučaju, pa čak ni potvrditi svoju kandidaturu za Predsjedništvo BiH.

– Ja nemam nikakav komentar, niti iznosim bilo kakvo mišljenje. Ja na ovaj način ne komuniciram sa medijima. Zakon je jasan. Ne želim da dajem bilo kakav komentar, kazao je Šehović za Oslobođenje.

Jutros se pojavila informacija da Stranka za BiH, pod vođstvom Semira Efendića, uz ime Nermina Šehovića Centralnoj izbornoj komisiji nije dostavila njegovu potpisanu izjavu o prihvatanju kandidature.

– Stranka za BiH prijavila je Nermina Šehovića kao svog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Međutim, njegova izjava o kandidaturi nije potpisana, niti je pripisno ovjerena, potvrđeno je za portal Istraga.ba iz CIK-a.

Ovu informaciju pokušali smo provjeriti i sa Efendićem, ali on ne odgovara na pozive niti na poruke.

Na Facebook grupi podrške Šehoviću, koja nosi naziv “Podrška Nerminu Šehoviću i svima koji su na strani istine/pravde” administratorica grupe je ostavila poruku kako Šehović zapravo nije kandidat za Predsjedništvo.

-Važno!

Dragi građani Bosne i Hercegovine, Nermin Šehović se uopšte nije prijavio za člana Predsjedništva, ne postoji ta prijava, niti je član i niti će biti član ijedne stranke!! Ovo je udar na njegovu kandidaturu na poziciju u Tužilastvo BiH. Kakva je ovo država, gdje ovo živimo! Ovo je velika bruka i sramota šta rade, da se ideja građana BiH tako nogama gazi! Neka se svi mediji, koji pišu o Nerminu Šehoviću, obrate CIK BiH i neka traže informacije, da li je Nermin Šehović podnio bilo kakvu prijavu! Tu sam informaciju dobila direktno iz izvora CIK BiH! Svi koji budu i dalje dijelili lažne informacije vezano za Nermina Šehovića, pokrenut ćemo tužbu protiv tih istih! Grupa „Podrška Nerminu Šehoviću i svima koji su na strani istine/pravde“ čvrsto stoji na strani Nermina Šehovića i ne dozvoljavamo da se šire laži i neistine o njemu i garantujemo da Nermin Šehović nije bio niti će ikad biti član ijedne stranke! On se samo bori za istinu i pravdu i za bolju budućnost Bosne i Hercegovine!!, stoji u informaciji objavljenoj na stranici ove grupe.

image

Poruka na Facebook grupi podrške Nerminu Šehoviću/Printscreen/

(TIP/Izvor: Oslobođenje)