SRAMOTNO: U istom danu političari sebi povećali plate za 500 KM, a odbili smanjenje cijena goriva za građane!

Zasjedanje Parlamentarne skupštine BiH pokazalo je ko su pravi bogovi u našoj zemlji.

Poslanici Predstavničkog doma Parlementa BiH juče su odbili prijedlog da se u dnevni red uvrsti tačka koja se odnosi na akcize na gorivo, odnosno da se u konačnici građanima ove zemlje smanji cijena goriva na benzinskim pumpama. Takav prijedlog nije imao entitetsku većinu odnosno odbili su ga poslanici SNSD-a jer nisu “uvjereni da će ukidanjem akciza na gorivo ono i pojeftiniti”. Gotovo pa nevjerovatno. Također entitetsku većinu nije dobio ni prijedlog da se u dnevni red hitno uvrsti i tačka o privremenoj suspenziji carinskih stopa kod ulaska goriva u BiH, kao ni prijedlog za diferenciranu stopu PDV-a.

Istovremeno sve entitetske većine i sve dignute ruke svesrdno su podržale, u prvom čitanju, budžet institucija BiH za 2022. godinu, koji, između ostalog, predviđa povećanje plata za državne službenike.

Tako će budžetom ministrima biti povećana plata za 500-600 KM dok će radnicima u državnim službama povećanje plate iznositi 50-60KM.

Državne kase punije, igra se na populizam

Istovremeno, cijene goriva u BiH lome sve rekorde. Tako se očekuje do kraja ove sedmice cijena od 4 KM a sa rastom cijena goriva raste i cijena svih ostalih potrepština.

Takav dosad nezabilježen rast cijena u Bosni i Hercegovini ne ide u prilog građanima ove zemlje, koji imaju sve manje novca za potrošnju, međutim gle čuda – odgovara uhljebima, odgovara vlastima, jer veće cijene u prodavnicama znače samo jedno – više prikupljenog PDV-a – više novca u budžetima – veću blagodet za vlastodršce.

Država je u samo četiri mjeseca ove godine prikupila tri milijarde i pet miliona KM KM, što znači preko pola miliona KM više nego prošle godine.

Samo u aprilu ove godine, naveli su iz UIO, prikupljeno je 776 miliona KM indirektnih poreza, što je za 132 miliona KM više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Za finansiranje institucija BiH u četiri mjeseca ove godine raspoređen je iznos od 254 miliona KM, identično kao i svih prethodnih godina, saopšteno je ranije iz UIO BiH.

Takav višak novca institucije BiH troše nemilice, troše na vučićevske populističke metode, kratkotrajnog efekta, poput jednokratnih pomoći od po 100 KM. Takva rješenja nisu sistemska i ne doprinose sistemskom ekonomskom oporavku zemlje. Naše vlasti to ne rade da bi pomogle građanima već da bi od oktobra tim istim građanima mogli suvereno vladati.

Jučerašnjim glasanjem vlast je pokazala da ih ne brinu poskupljenja, jer “prihodi rastu”. Samo NJIMA.

Vlast je odlučila da se ućuti. Nema zamrzavanja cijena osnovnih životnih namirnica, nema smanjenja PDV-a. Vlast šuti, građani šute i trpe. Zaboli našu državu i njene entitete što sve poskupljuje jer budžeti se fino pune. Zašto mijenjati išta, kad može ovako?

Cijene, inflacija,  stagflacija

Prema statističkim podacima Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za maj 2022. godine iznosi 2.639,48 KM i za 145,64 KM je skuplja od sindikalne potrošačke korpe u prošlom mjesecu. Skoro pola potrošačke korpe ide na hranu ( 45 % ) ali pri ovolikom rastu cijena, građani ove zemlje neće imati da plate bilo šta drugo.ž

Objavljeni su podaci i Sindikalne potrošačke korpe za maj 2022. godine i ona iznosi 2188,24KM u Republici Srpskoj

Sa druge strane prosječna neto plata u RS isplaćena u maju 2022. godine iznosi 1.105 KM i veća je za 11,00 KM.

Ono što zabrinjava jeste činjenica da cijene u BiH rastu brže nego što je to slučaj u zemljama Evropske unije. Istovremeno, prosječna plata u zemljama EU veća je za 250% o prosječne plate u BiH.

Pokušaji da se nešto konkretno uradi na tom planu, propali su ili su odgođeni na neodređeno. Čeka se na procedure, zadovoljava se forma, dok niko ne radi ništa na suštiti. Kako pomoći građanima ove zemlje?

U decembru 2021. godine prosječna neto plata u BiH je iznosila 534 EUR što predstavlja porast od 5,52% u odnosu na isti mjesec 2020. godine. Treba takođe primijetiti da je u posmatranom periodu rast BDP-a bio viši od rasta plata.

“Ako se rast plata posmatra u širem kontekstu onda treba napomenuti da je prosječna neto plata na nivou EU zemalja takođe rasla uz izuzetak 2019 i 2020. godine. Primjera radi, u 2020. godini prosječna plata na nivou EU 19 zemalja iznosila 1.328,9 EUR što je za oko 250% više od prosječne plate u BiH” navodi se u analizi GEA Banjaluka

Razlika u kretanjima cijena hrane i plata je bila specijalno izražena krajem 2021. godine, posebno u novembru i decembru kada je porast u odnosu na decembar 2020. godine kod cijena hrane premašio porast plata za oko 5 procentnih poena.

“Na primjer, u decembru 2021. godine su cijene hrane porasle za 10,9% u odnosu na decembar 2020. godine, dok su plate u istom periodu porasle za 5,5%. Prema tome, iako su plate u prethodnoj godini rasle, kupovna moć hrane i sposobnost BiH građana da se prehrane su oslabile. Ovakva dinamika mjesečnog poskupljenja hrane u drugoj polovini 2021. godine je dovela do primjetnog odvajanja rasta cijena hrane od rasta plata. Iako se to dešavalo u oba entiteta, ovaj proces je bio nešt naglašeniji u FBiH u odnosu na RS” piše u analizi koju potpisuje autor Ognjen Đukić.

Jučerašnjim glasanjem vlast je stala otvoreno protiv građana.

„Najodgovorniji zašto su cijene goriva toliko visoke, zašto nisu niže bar za pola marke je SNSD. I to je potvrdio i danas ovde u Predstavničkom domu. Zaustavili su hitnu proceduru u Domu naroda, mrcvare Dom naroda, kroz neke razno razne komisijske proceduralne razloge i sve čine da evo već četiri mjeseca jedina zemlja u regionu nema ukinute ili smanjene akcize, to jest niže cijene goriva“, rekao je poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović.

Povodom činjenice da je juče Parlament BiH podigao plate političarima za 500 KM, reagovao je Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke.

“SDA-HDZ-SNSD-DF-Željko Komšić usvojili su Budžet kojim se plate dižu za 100 miliona, naknade 11 miliona, putni troškovi 3,6 miliona, telefoni milion. Plate se političarima dižu za 500 KM mjesečno, a vojnicima i policajcima 80 KM mjesečno. Ovo je najnemoralniji budžet u istoriji njihovog nečasnog vladanja koje će završiti ove godine.To je sve što treba bilo ko znati o trenutnoj vladajućoj kasti. Već su se počeli pravdati u maniru Fadila Novalića: Nismo mi sebi podigli plate za 500 KM zbog sebe, već da bi vojsci i policiji mogli dići za 80 KM. Nije im, naravno, bilo prihvatljivo da paralelno sa Budžetom u proceduru dostave izmjene koeficijenata za političare, što sam u više navrata predlagao. Da ne govorimo koliko se moglo pomoći ranjivim kategorijama da su putni troškovi smanjeni, a ne povećani za 3,6 miliona maraka. No, u tom slučaju Izetbegović, Čović, Krišto i svite savjetničke ne bi mogli trošiti po 6.000 KM za dvadesetak minuta VIP salona po bjelosvjetskim aerodromima. Ove stranke su ugasile moral u Institucijama Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da ih građani iz njih na izborima protjeraju.”

Ekonomista Faruk Hadžić rekao nam je da uopšte ne vrijedi komentarisati nerad i neznanje političara.

Ipak on se nešto kasnije oglasio na Facebooku objasnivši zašto je potrebno barem privremeno, suspendovati naplatu akciza na gorivo.

“Nakon jučerašnjeg definitivnog odbijanja da se ukinu akcize, ovu temu više uopšte ne treba potencirati, jer nema više svrhe i smisla.Gorivo ne koriste samo bogati za vozanje, koriste ga svi građani, različitog imovinskog statusa, ali ga koristi i privreda za transport različitih proizvoda. Zar se stvarno misli da će neki proizvod koji se transportuje sa udaljene lokacije isto koštati nakon rasta cijena goriva?Da se kojim slučajem naplata akciza na gorivo privremeno ukinula, direktnu korist bi imali svi građani, a podaci iz dokumenta BIHAMK pokazuju broj registrovanih vozila u 2019. godini, gdje je navedeno “da je oko 55% registrovanih vozila u Bosni i Hercegovini starije od 19 godina, a više od 80% voznog parka starije od 14 godina. Prema podacima navedenim u tabeli možemo vidjeti da broj vozila starijih od 27 godina nažalost još uvijek čini više od 1/6 od ukupnog voznog parka, dok broj vozila sa Euro 3 i Euro 4 motorom čini više od polovine ukupnog broja registrovanih motornih vozila”, napisa je Hadžić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže za BUKU da svi na inflaciji i poskupljenju jako dobro prolaze, osim građana.

“Ne postoji nikakav intteres da se nešto vrati građanima, jer PDV je ustvari prikupljanje indirektnog poreza, koji treba da se vrati građanima kroz usluge javnog sektora, ali i na neke druga načine, kada god ima više novaca, kao što je to sad situacija. Vidimo da za to ne postoji nikakva motivacija, posebno predstavnika iz Republike Srpske, mislim na SNSD, koji je već dva puta zaustavio procese koji su započeti u parlamentarnoj skupštini“, rekao je Zoran Pavlović za BUKU.

Stručnjaci upozoravaju da će se inflacija tek razmahati. Ljeto je tek privid dobre ekonomske situacije zbog dolaska dijaspore, zbog relativno dobre potrošnje. Međutim pred nama je teška jesen i još teža zima. Tek trebamo vidjeti kako će svjetska energetska kriza uticati na sve, pa i na nas. Dolazak recesije najavljuje se za sljedeću godinu. I dok stručnjaci upozoravaju – vlast ne reaguje. Istovremeno bijes naroda usmjeren je na prajd, na umjetničke performanse, imamo pogrešan bijes, pogrešan bunt. A vlast koja ima ovakve građane ne treba mnogo da brine. Jer oni reže samo na – Facebooku.

(TIP/Izvor: Buka)