Poginulo 18 osoba u ruskom raketnom napadu na šoping centar

U ruskom raketnom napadu na prepun trgovački centar u središnjem ukrajinskom gradu Kremenčuku poginulo je najmanje 16 ljudi, rekao je šef hitne službe u utorak rano ujutro.

– Za sada znamo za 16 mrtvih i 59 ranjenih, od kojih je 25 hospitalizirano. Podaci se ažuriraju – rekao je na Serhij Kruk, šef ukrajinske državne službe za hitne slučajeve, u utorak u 2 sata ujutro po lokalnom vremenu.

Dmytro Lunin, guverner regije Poltava u kojoj se nalazi Kremenčuk, rekao je kasnije u utorak da je broj poginulih porastao na 18 ljudi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je osudio Rusiju zbog njenih “proračunatih“ vazdušnih napada na tržni centar u gradu Kremenčuku, rekavši da je to “teroristički čin“.

“Ruska država je postala najveća teroristička organizacija na svijetu. I ovo je činjenica. I to mora biti pravna činjenica”, rekao je Zelenski i dodao:

“Svi u svijetu moraju znati da kupovina ili transport ruske nafte, održavanje kontakata s ruskim bankama, plaćanje poreza i carina ruskoj državi znači davanje novca teroristima.”​​​​​

Više od 4.634 civila ubijeno je u Ukrajini od početka rata 24. februara, prema podacima Ujedinjenih nacija. Više od 14 miliona ljudi bilo je primorano da napusti domove, uključujući više od osam miliona onih koji su pobjegli u druge države, kažu podaci UN-a.

(TIP/Izvor: Agencije)