Bećirović: U Dodikovoj mašti živi svašta, u stvarnosti samo država Bosna i Hercegovina!

Kandidat za člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović ocijenio je pozitivnom odluku Ustavnog suda BiH kojom su ukinute odredbe Deklaracije o ustavnim principima Narodne skupštine RS-a, kao i neustavni zaključci koji se odnose na pokušaj preuzimanja nadležnosti države od strane bosanskohercegovačkog entiteta RS.

˝Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom su ukinuti antidejtonski separatistički akti koje je usvojila Narodna skupština bh. entiteta RS 10. decembra 2021. godine, potpuno je očekivana i nužna kako bi se politički sistem Bosne i Hercegovine počeo vraćati u okvire ustavnosti i zakonitosti.Milorad Dodik, kolovođa antidejtonskog pothvata rušenja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, nakon još jednog pravnog poraza, izjavio je u svom autokratskom maniru da je za njega odluka Ustavnog suda „izvan Ustava“. Dan ranije je suprotno elementarnim određenjima Dejtonskog mirovnog sporazuma skandalozno izjavio i da „Republika Srpska živi kao država“ i da je formirana kao takva˝, rekao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu ove potpuno neutemeljene Dodikove izjave, javno poručuje da je vrijeme da Dodik nauči da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da o njima nema rasprave. ˝U Dodikovoj mašti može da živi svašta, ali u stvarnosti postoji i živi samo internacionalno priznata nezavisna, suverena i nedjeljiva država Bosna i Hercegovina. Nje je bilo i prije Dodika i biće je sigurno i poslije njega. Sve drugo unutar države Bosne i Hercegovine podložno je promjenama u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom BiH. Dodik i njemu slični ekstremi moraju znati da je postojanje entiteta uslovljeno poštivanjem ustavnog poretka, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Dake, država u kojoj on živi i trenutno obnaša najvišu državnu funkciju zove se Bosna i Hercegovina˝, navodi i dodaje:˝Kršenje Ustava naše države od strane vladajuće strukture entiteta RS pod Dodikovom komandom je sada potvrđeno od dva apsolutna pravna autoriteta: visokog predstavnika i Ustavnog suda. Trebam li Tužilaštvo BiH podsjećati da je, uz čitavu lepezu krivičnih djela koje rušenje ustavnog poretka podrazumijeva, samo neizvršenje presude Ustavnog suda BiH u skladu sa članom 239. Krivičnog zakona BiH krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina?˝

Podsjetio je Centralnu izbornu komisiju da je članom 1.13 Izbornog zakona BiH prijava za ovjeru za učešće na izborima uključuje izjavu da će se politička stranka koja učestvuje na izborima u svojim aktivnostima pridržavati Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini?

˝Krajnje je vrijeme da nadležne državne institucije onemoguće antidejtonsko i antiustavno djelovanje pojedinaca i organizovanih grupa koje destruktivnim metodama pokušavaju da ugroze mir i ustavni poredak države Bosne i Hercegovine˝, rekao je kandidat za člana Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

(TIP)