PD PS BiH usvojio budžet za 2022., kritike jer će enormno rasti plaće ministrima i poslanicima

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu u prvom čitanju nakon čega je otvorena amandmanska faza.

Raspravu zastupnika na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine najviše je zaokupilo povećanje plaća uposlenim u institucijama Bosne i Hercegovine u okviru tačke dnevnog reda koja se odnosi na razmatranje prijedloga budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2022. godinu.

Naime, dio zastupnika posebno opozicije kritikovao je to što je budžet upućen u proceduru na polovini ove godine iako je Zakonom o budžetu institucija BiH obaveza Vijeća ministara BiH da to uradi tokom treće dekade u prethodnoj godini.

Prijedlogom budžeta, a po odluci Vijeća ministara BiH osnovica za obračun plaća u institucijama BiH povećat će se sa 475 na 535 konvertibilnih maraka (KM), odnosno sa 498 na 535 KM za namještenike.

Zastupnik Damir Arnaut kazao je kako je neprihvatljiv način povećanja plaća jer će se one u Parlamentarnoj skupštini procentualno povećati 18, Predsjedništvu BiH 16, a primjerice Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Graničnoj policiji BiH po sedam, odnosno Oružanim snagama šest posto.

“Kada se to prevede u brojke to znači da će se ministrima i zastupnicima plaća povećati između 400 i 500 KM, a policajcima i vojnicima jedva i 100 KM”, naveo je Arnaut.

I zastupnik Zukan Helez naveo je kako činjenica da vojnik ima plaću od 700 KM prouzrokuje da ljudi napuštaju službu, te da napuštaju Bosnu i Hercegovinu u potrazi za boljim životom.

Zastupnica MIra Pekić ocijenila je kako je i do sada u budžetu institucija Bosne i Hercegovine bilo osigurano dosta sredstava u rezervi, ode čega se, navela je, moglo i ranije djelovati, te poboljšati ekonomsko-socijalno stanje uposlenih u institucijama BiH.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza na dnevnom redu je nakon više od godinu dana, s obzirom da su u 2021. godini institucije Bosne i Hercegovine cijele godine djelovale po privremenom finansiranju.

Bez saglasnosti o inicijativi za suspenziju carinskih stopa na naftu

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije podržao inicijativu da se zaduži Vijeće ministara BiH da privremeno suspenduje carinske stope na naftu i naftne derivate.

Inicijativu je predložio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH zabrinut, kako je istakao, stalnim rastom cijena nafte i naftnih derivata, a da pri tome nema adekvatne reakcije kako bi se pomoglo u prevazilaženju aktuelnog stanja u Bosni i Hercegovini po tom pitanju.

Naime, inicijativa je imala opću, ali ne i entitetsku većinu iz Republike Srpske, zbog čega je upućena Kolegiju na usaglašavanje.

Kako je pojasnila šefica Kluba zastupnika SNSD-a Snježana Novaković – Bursać poslanici te stranke iz RS-a podržavaju inicijativu koju je usvojila Narodna skupština RS-a, a kojom se traži smanjenje stope PDV-a i ukidanje akciza na gorivo kojim bi se pomoglo stanovništvu u prevazilaženju poskupljenja.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio ni inicijativu kojom Predstavnički dom PS BiH poziva Dom naroda PS BiH na hitno usvajanje izmjena Zakona o PDV-u i akcizama kojim bi se smanjili nameti na građane, odnosno bar donekle anulirala poskupljenja.

Ni ovaj prijedlog nije imao entitetsku većinu poslanika iz RS-a.

Inicijativu su predložili zastupnici Saša Magazinović i Branislav Borenović.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: Amer Kajmović)