Na listi SDP-a za Predstavnički dom PS BiH kao nosilac je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović

Do 4. jula Centralnoj izbornoj komisiji BiH predaju se kandidatske liste za predstojeće Opće izbore. I dok stranke privode kraju taj posao, u javnost su već procurila pojedina imena iz Demokratske fronte, SDP BiH, a u tuzlanskoj SDA je zbog listi došlo i do fizičkih obračuna.

SDP BiH je u subotu održao sjednicu Predsjedništva i Glavnog odbora ali kandidatske liste još uvijek nisu i konačno potvrđene. To se očekuje do kraja ove sedmice.

Kada je riječ o Republici Srpskoj tu će SDP nastupiti na zajedničkoj listi u okviru koalicije Pokret za državu. Poznato je da je kandidat SDP BiH za člana Predsjedništva BiH iz RS-a Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH. Istra stranka je uz podršku desetak stranaka kandidirala i Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka.

Na listi za Predstavnički dom PS BiH kao nosilac iz Kantona Sarajevo je Saša Magazinović. Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je nosilac u Izbornoj jedinici 2 (HNK i ZHK), a gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović iz Izborne jedinice 5 (TK, PK i Brčko distrikt), Zukan Helez je nosilac iz Izborne jedinice 4 (SBK i ZDK).

Kada je riječ o Federalnom parlamentu nositeljica jedne liste iz KS je Jasna Duraković, a iz Izborne jedinice HNK Aner Žuljević koji je sada delegat u Domu naroda PFBiH i skupštinski zastupnik u HNK. Na listi za Predstavnički dom PFBiH je i Damir Mašić.

Nositeljica liste za Skupštinu KS je aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, a na istoj listi je Irfan Čengić, aktuelni federalni zastupnik.

Nikšić je u subotu novinarima kazao kako je cilj SDP BiH da u saradnji s partnerima koji dobiju dovoljnu podršku biračkog tijela, formiraju vlasti na svim nivoima.

„SDP želi u ovom izbornom ciklusu da ostvari rezultat sa svojim partnerima koji će nam omogućiti da budemo najjači i da možemo formirati vlast na svim nivoima sa onima koji, naravno, dobiju podršku građana u sljedećem izbornom ciklusu“, istakao je predsjednik SDP-a.

(TIP/Patria/Foto: Arhiva)