TK ima pogodno tlo za proizvodnju borovnice, no proizvođači trebaju pomoć

Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim resursima pogodnim za proizvodnju voća i povrća. Konkretno, u Tuzlanskom kantonu je idealno tlo za uzgoj borovnica. To najbolje, za sada, koriste mještani Živinica, među kojima je i Teufik Butković. Ove godine, kako kaže, očekuje više od tri tone proizvoda, no, zbog određenih poteškoća, uspjeh u ovoj oblasti nije u potpunosti zagarantovan.

Nakon što se vratio iz Hrvatske, gdje je radio, Teufik se odlučio na proizvodnju borovnice. Početak te 2016. godine bio je izuzetno težak, prisjeća se, a prva zarada je došla tek nakon tri godine uzastopnog rada i ulaganja. Iako su plodovi rada vidljivi, a borovnica tražena, on i drugi proizvođači nailaze na prepreke: „Problem je otkup, nesigurnost na tržištu. Mi mali proizvođači smo nevažni i onda si ovisan o tome kako veliki hoće. To nam je najveći problem, plasman“.

Borovnica je voće koje brzo kalira te danas ubrani proizvod mora pronaći put do potrošača. Proizvođači se snalaze kako umiju, bez otkupne stanice, bez hladnjača u koje bi skladištili proizvod.

U Privrednoj komori TK rješenje vide u osnivanju zadruge proizvođača borovnice na ovom području koji će se, tako udruženi, boriti za bolji položaj i sigurniju proizvodnju. Prošle godine je, upravo zbog toga, na ovom području pokrenut projekat jedna općina – jedna zadruga, koji polako počinje živjeti.

„Jer samo kroz dobru organizaciju, kao što su poljoprivredne zadruge tih proizvođača, način možemo vršiti transfer novih tehnologija, praćenje upotrebe hemijskih zaštitnih sredstava, kvaliteta proizvoda, a što je najosnovnije – tako je olakšana prodaja“, ističe Suad Selimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu pri Privrednoj komori TK.

Butković se nada da će takva zadruga uskoro zaživjeti i na području Živinica jer, kako nam objašnjava, zainteresovanost za proizvodnju je velika. Zemljište na ovom području ima nisku ph vrijednost zbog čega rezultati pri uzgoju ovog sezonskog voća neće izostati. Šteta je, kažu, ne iskoristiti taj potencijal.

Trenutna otkupna cijena borovnice je od 9 do 12 maraka po kilogramu, no uprkos tome, ovo je voće koje je izuzetno traženo i u Bosni i Hercegovini i u inostranstvu. Ukoliko bi proizvođači imali osiguran plasman, moglo bi se doći i do izvoza, što je dobitna kombinacija i za proizvođače, ali i državu.

(TIP/Izvor: federalna.ba/Autorica: Azra Delmanović)