Video: Od dijelova sa autootpada napravio bolid prirode veličine

Formula 1 svoju publiku ima širom svijeta pa tako i u Bosni i Hercegovini. Iako nemamo svoju „Veliku nagradu Formule 1“, imamo svoj bolid. Pravi „Ferrari“, model iz 1997. Kako nikada nije dobio priliku da uživo prati ijednu trku na svijetu, Anis Hadžikadunić iz Makljenovca kod Doboja igračku „Ferarija“, prikupljajući dijelove uglavnom na autooptadu, povećao je za 43 puta. Startovanju motora i probnoj vožnji prisustvovala je i ekipa Federalne televizije.

Stariji, ali i najmlađi stanovnici Makljenovca pažljivo su noćima osluškivali čudne zvukove koji su dopirali iz garaže njihovog susjeda. Prve pokusne vožnje izazvale su veliki interes mještana.

„Crvene je boje i brza je. Izgleda kao prava Formula“, kaže Medžid Aličić.

„To je genijalac. Svaka čast! Primjer u selu. Taj radi i dan i noć“, ističe Asim Aličić.

Podrška porodice nije izostala. Ipak, ono od čega se živi je na prvom mjestu. Jer porodicu treba izdržavati. Noć je bila jedino vrijeme kada se Anis mogao posvetiti svom neobičnom hobiju.

„Od jedne igračkice, to mu je bilo maketa, i po tome je napravio. Baš sam ponosna“, ističe Anisova majka Anisa Hadžikadunić.

„Napravljena je po maketi koja je bila umanjena jedan naprama 43. Ferrari iz 1997. godine. Dijelovi su sa otpada. Sve je rađeno po noći. Motor je 1,6 turbo dizel, 70 konjskih snaga i njena težina je 400 kilograma. Što znači da ona s tim motorom leti“, priča Anis.

Uz dijelove s autooptada, specijalna „Ferrarijeva“ uniforma slučajno je pronađena i za nekoliko maraka kupljena u prodavnici polovne robe u Doboju.

„Davno nekada imao sam želju da učestvujem u trkama. Nisam imao priliku. Skupo je i daleko. I onda sam odlučio sam da napravim nešto što se zove bolid. I uspio sam“, ponosno ističe Anis.

Dodaje da je ostalo još da se uradi zavšni dio, da se po bolidu zalijepi polikarbonat, poliester i naprave obline.

Uz avion posvećen sjećanju na Covid pandemiju, bolid nije prvi, ali ni posljednji Anisov projekt.

„Prikolica, jedan grajfer, kran. Poslije toga formula, pa bager JCB 4CX, upotrebljiv i funkcionalan. To je, ako Bog da, sljedeće“, poručuje.

Uz malo novca Anisove inovacije bi mogle biti atestirane i spremne za komercijalnu upotrebu. Do tada Anis dašak „Velike nagrade Formule 1“ velikodušno donosi u Doboj i Bosnu i Hercegovinu.

(TIP/Izvor: federalna.ba)