Ni mjesec nije izdrž’o: Ljut što se nije našao niti na jednoj izbornoj listi, Suad Kurtćehajić napustio SDP BiH?!

Prof. dr. Suad Kurtćehajić je napustio Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP).

Podsjećamo, Kurtćehajić je 30. maja 2022. godine zvanično pristupio ovoj političkoj partiji, a nakon skoro mjesec dana članstva, odlučio je da isto prekine.

Prema informacijama Raporta, njegovo ime se nije našlo niti na jednoj izbornoj listi SDP-a, pa je to vjerovatno razlog napuštanja partije.

“30 maja potpisao sam pristupnicu u članstvo SDP-a na osnovu dogovora koji sam imao 23. maja u kabinetu predsjednika SDP-a Nermina Nikšića te uz prisustvo njegovih najbližih saradnika Damira Mašića, Abdulaha Štete i Nerina Dizdara. Rekao sam im da sam ja po svom habitusu socijaldemokrata i volio bih da moje državotvorne ideje realiziram kroz institucije vlasti, da me u tom smislu jedino zanima državni parlament, te da mi se na listi da pristojna šansa da bi građani ako prepoznaju ono što ja radim meni dali podršku. Predsjednik SDP-a mi je uz prisustvo trojice gore navedenih saradnika iz najužeg rukovodstva rekao da ću biti među prva četiri na listi za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Rekao sam da mi je to uredu jer nije imalo smisla da insistiram na poziciji nosioca s obzirom da sam novi u stranci, ali sam potpuno realno smatrao da ću i sa pozicije tri ili čak četiri imati najviše glasova što bi mi omogućilo ulazak u Parlament BiH”, naveo je profesor Kurtćehajić.

Inače, prof. dr. Kurtćehajić prethodno je bio član Predsjedništva Stranke za Bosnu i Hercegovinu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a trenutno je angažiran kao profesor na Fakultetu političkih nauka.

Nakon njegovog ulaska u SDP, čak i među ljevičarima su bile različite reakcije, od onih koji su to zdušno podržali do onoh koji su smatrali da njegove ideje nisu kompatibilne s onim što bi moralo biti i vodilja i misija ove partije.

(TIP)