Vučić: Ako se ne uspostavi mir u Ukrajini,čeka nas veći rat od 2. svjetskog

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pojasnio je danas da ne misli da Srbija neće imati nikakvih problema s plinom, već vjeruje da će Srbija “imati manje problema s plinom”, ne precizirajući u odnosu na koga ili koji period.

On je, odgovarajući na pitanja novinara nakon obraćanja javnosti, uzvratio pitanjem da li neko misli da je ministar ekonomije Njemačke glup što govori da će povećati cijene plina da bi se manje trošilo.

“Da li mislite da je (predsjednica Evropske komisije) Ursula von der Leyen glupa, je li stvarno neko od vas to vjeruje, žena koja govori sedam jezika, mislite da je glupa pa kaže daj za dva stepena da smanjimo grijanje. I ljudi to razumiju na zapadu zato što su racionalni”, istakao je predsjednik.

“Ja to kažem, pošto će ponovo da prave spotove od toga za društvene mreže, odmah bi me o konopče objesili. Demonstracije na ulicama, šta smo dočekali u 21. vijeku. Šta smo dočekali”, rekao je Vučić.

On je upozorio da će, ako ne bude mira u Ukrajini po okončanju borbi oko regiona Donbas, usljediti suroviji svjetski rat nego što je bio Drugi svjetski rat.

“Kada ovo oko Donbasa bude završeno, ako se tada ne uspostavi mir, imat ćemo gori svjetski rat nego što je bio Drugi svjetski rat. To govori mali čovjek sa Balkana pošto dobro znam i jedne i druge. Molim sve da pristupe stvaranju primirja, mira kada se završe borbe oko Donbasa, inače odosmo svi”, kazao je Vučić.

Medije je nekoliko puta zamolio da pažljivo slušaju šta priča, a ne da prenose pogrešne informacije, kao što je vijest da će “oni koji idu na more da se pitaju kako će da se griju”, jer je tada mislio na rukovodstva nekih zemlja regiona, a ne na građane.

Ponovio je poziv građanima da ljetuju u Srbiji, a za sebe rekao da će možda da ode na more na dan ili dva, a možda i neće.

(TIP/Izvor: Beta/Foto: Anadolija)