U Sarajevu treća bh. povorka ponosa pod sloganom ‘Porodično okupljanje!’

Treća bh. povorka ponosa pod sloganom “Porodično okupljanje!” bit će održana danas u Sarajevu.

Organizatori su objavili da je ta tema odabrana u nadi da će kroz razgovor i propitivanje te teme pružiti širu dimenziju onoga što porodica danas jeste jer kada se govori o pravima LGBTIQ+ osoba, ne može se a da ne govori o porodici.

– Ono što nas raduje jeste da u Bosni i Hercegovini postoje roditelji koji bezuslovno vole svoju LGBTIQ+ djecu, te priznaju njihovu autonomiju, ohrabruju njihovo istraživanje autentičnosti, te ih tako oslobađaju i puštaju u život, pritom ne zatvarajući im vrata i ne uskraćujući im mogućnost vraćanja. Takva djeca imaju veću mogućnost da izrastu u samopouzdane ljude, koji žive sa osjećajem veće vrijednosti. Sa ponosom najavljujemo da ćete neke od tih roditelja moći vidjeti u našoj ovogodišnjoj kampanji – najavili su organizatori.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo objavila je da je poduzela neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti na realizaciji planiranih aktivnosti, u smislu osiguranja pomenutog javnog skupa i regulisanja saobraćaja, koji će biti u potpunosti ili djelimično obustavljen u vremenu od 12 do 21 sat, u ulicama, odnosno lokalitetima shodno rješenju nadležnog ministarstva.

Istaknuto je da je za potrebe osiguranja navedenog skupa angažovan dovoljan broj policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i partnerskih agencija.

(TIP/Izvor: Fena)