Arnautović: Omogućiti tužilaštvima da prate izborni proces od samog početka

Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Suad Arnautović izjavio je danas kako je neophodno omogućiti tužilaštvima da prate izborni proces u BiH od samog početka.

Na zatvaranju dvodnevne konferencije “Odgovor sektora kaznenog pravosuđa na prijetnje ispravnosti i integritetu izbora”, Arnautović je rekao da se izborne prevare ne dešavaju samo na dan izbora ili nakon zatvaranja birališta već nekad i prije raspisivanja izbora.

– Ako analiziramo slučajeve u Brčko distriktu BiH koji su završili osuđujućim presudama, tamo su otkrivene radnje koje su pripremane u martu i aprilu 2020. što je okvalifikovano kao priprema krivičnog djela – istakao je Arnautović.

Najavio je skoro održavanje sastanka predstavnika CIK-a i Tužilaštva BiH kako bi odredili kontakt osobe sa tužilaštvima na svim nivoima.

Glavni tužilac Brčko distrikta BiH Zekerija Mujkanović naglasio je da su na prošlim lokalnim izborima otvorili istragu protiv 14 osoba od kojih je osam osuđeno na kazne zatvora, a među kojima su i tri poslanika u Skupštini Distrikta.

Dodao je da je na konferenciji zaključeno da je tužilaštvima i policijskim agencijama potrebna bolja saradnja sa CIK-om radi prijavljivanja krivičnih djela, provođenja istrage i obezbjeđivanja dokaza u otvorenim istragama.

(TIP/Izvor: Fena)