SDA traži od Vlade FBiH i kantonalnih vlada da pomognu ugroženom stanovništvu i penzionerima?!

SDA traži od nadležnih inspekcija da odmah počnu sa pojačanim kontrolama distributera goriva, koji očigledno trenutnu krizu na svjetskom tržištu koriste za ostvarivanje ekstra profita, saopćeno je danas iz te stranke.

Kako ističu u saopćenju, cijena goriva na svjetskom tržištu jeste porasla, ali ne u tolikoj mjeri da bi maloprodajne cijene u BiH enormno eskalirale, kao što je sada slučaj, prenosi Patria.

– Svima za koje se utvrdi da su trenutnu situaciju koristili za bezobzirno bogaćenje moraju se izreći drastične kazne – smatraju u SDA.

Zahtijevaju od Vlade Federacije BiH da hitno pripremi programe podrške najugroženijim kategorijama stanovništva, a naročito penzionerima, kako bi se ublažili efekti poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

– Iste programe morale bi izraditi i kantonalne vlade, a u te svrhe mogu koristiti 200 miliona KM koje su im nedavno dodijeljene sa federalnog nivoa. Novca u budžetima ima na svim nivoima, i on se u vremenu globalne inflacije i svakodnevnih poskupljenja mora prevashodno koristiti za pomoć onima koji te budžete i pune – građanima – ističe se u saopćenju SDA.

(TIP/Foto: Arhiva)