U Firenci – Campi Bisenzio otkrivena ploča ‘Žene Srebrenice’

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa saradnicima, predstavnicima Udruženja ‘Žene Srebrenice’, Udruženjem osoba oštećenog vida, Atletskim klubom Sloboda – Tehnograd i Muzičkom omladinom – Akustikum, boravi u posjeti Općini Campi Bisenzio (Firenca), gdje se sastao sa gradonačelnikom Općine Emilianom Fossijem i njegovim saradnicima.

Gradonačelnici su razmijenili odluke gradskih vijeća o bratimljenju dva grada i usaglasili program buduće saradnje. Tom prilikom gradonačelnik Fossi je rekao da ga raduje saradnji sa Tuzlom, da je i ranije posjećivao i Tuzlu i Srebrenicu i Potočare, te istakao važnost bratimljenja dva grada, posebno podvlačeći potrebu vezivanja škola i organizacija civilnog društva.

Imamović se zahvalio građanima cijele Italije na tome što godinama ukazuju poštovanje prema Bosni i Hercegovini, a posebno prema žrtvama genocida u Srebrenici, te istakao da ga je posebno ganula i oduševila odluka italijanskog udruženja Soci Coop da novo sjedište jedne svoje sekcije nazovu po Udruženju ‘Žene Srebrenice’.

Emotivno je bilo i obraćanje Nure Begović, predstavnice Udruženja ‘Žene Srebrenice’ koja je ukazala na potrebu kontinuiranog podsjećanja na genocid u Srebrenici, kako se genocid više nikome ne bi ponovljao. Gospođa Begović se zahvalila i gradonačelniku Fossiju i gradonačelniku Imamoviću za dugogodišnju podršku porodicama Srebrenici i Potočarima. Nakon susreta sa gradonačelnikom, u sjedištu udruženja Soci Coop izvršena je prezentacija o genocidu u Srebrenici. Poslije prezentacije, gospođa Nura Begović je, zajedno sa predstavnicom Soci Coop, Francom Frati i gradonačelnikom Imamovićem otkrila ploču sa nazivom ‘Žene Srebrenice’. Soci Coop je veliko italijansko udruženje, čija je misija solidarnost i otkup prehrambenih proizvoda za veliki italijanski trgovački lanac.

Ostala tuzlanska udruženja su tokom boravka imali intenzivne aktivnosti vezane za zajednički rad sa srodnim udruženjima iz Firence-Campi Bisenzio. Tako je na primjer za subotu 25.6. predviđena prijateljska utakmica u visiballu tj. fudbalska utakmica u kojoj igraju i slabovide osobe, što je jedan od dogovorenih zajedničkih projekata.

(TIP)