EV: Lideri u BiH da hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu

Evropsko vijeće objavilo je zaključke o zahtjevima za članstvo Ukrajine, Republike Moldavije i Gruzije u Evropskoj uniji te o Zapadnom Balkanu i vanjskim odnosima.

U dijelu koji se odnosi na Zapadni Balkan, Evropsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su lideri Bosne i Hercegovine postigli 12. juna 2022. godine u Briselu, a koji je neophodan za stabilnost i puno funkcionisanje države i kako bi se odgovorilo na težnje naroda.

Dodaje se da Evropsko vijeće poziva sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obaveze navedene u sporazumu i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu, što će državi omogućiti da odlučno napreduje na evropskom putu, u skladu s mišljenjem Evropske komisije.

“Evropsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i u tom cilju poziva Komisiju da bez odlaganja izvijesti Evropsko vijeće o implementaciji 14 ključnih prioriteta navedenih u njenom mišljenju, s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo na odlučivanje o ovom pitanju”, navodi se u zaključku.

U zaključku se još navodi da EU izražava punu i nedvosmislenu posvećenost perspektivi članstva Zapadnog Balkana u EU-u i poziva na ubrzanje procesa pridruživanja.

Nadovezujući se na revidiranu metodologiju, Evropsko vijeće također poziva Komisiju, Visokog predstavnika i Vijeće da dalje unaprijede postepenu integraciju između Evropske unije i regiona već tokom samog procesa proširenja, prema zaslugama.

Evropsko vijeće također u zaključcima o Zapadnom Balkanu podsjeća na važnost reformi, posebno u oblasti vladavine prava, a posebno onih koje se odnose na nezavisnost i funkcionisanje pravosuđa i borbu protiv korupcije. Također poziva partnere da garantuju prava i jednak tretman pripadnika manjina.

“Evropsko vijeće je obaviješteno o najnovijim dešavanjima u razgovorima između Bugarske i Sjeverne Makedonije. Poziva na brzo rješavanje posljednjih preostalih pitanja kako bi pristupni pregovori mogli biti otvoreni bez odlaganja”, navodi se u zaključku.

Evropsko vijeće je također navelo da ponovo potvrđuje hitnost postizanja opipljivog napretka u rješavanju otvorenih bilateralnih i regionalnih sporova, posebno dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

Lideri zemalja Evropske unije odlučili su da Ukrajini i Moldaviji dodijele kandidatski status. Odluka o tome je objavljena danas na samitu lidera EU u Briselu. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na društvenim mrežama opisao je odluku kao “historijsku”.

(TIP/Izvor: Anadolija)