‘Zaštita ljudskih prava mora biti u fokusu svih nivoa vlasti’

Dr. Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH bio je u posjeti Višegradu.

Dr. Bećirović je izrazio svoje poštovanje građanima koji vlastitim primjerom, unatoč brojnim preprekama i izazovima, obnavljaju multietnički duh Bosne i Hercegovine u svim njenim krajevima.

Kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je naglasio da država mora osigurati trajnu, sistemsku pomoć povratnicima, osiguranjem radnih mjesta, prava na obrazovanje i otklanjanjem svih oblika diskriminacije. Samo tako bi se omogućio dostojanstven, siguran život za povratnike i ohrabrile druge, mlađe porodice da se vrate na ognjišta svojih roditelja i predaka.

Dr. Bećirović je rekao da je upoznat sa činjenicom da se povratnici suočavaju sa nizom poteškoća, diskriminacijom i kršenjem temeljnih ljudskih prava, s obzirom da je lično u više navrata na parlamentarnim zasjedanjima potencirao pitanje zaštite povratnika i osiguranja njihovih temeljnih prava.

(TIP)