Završen sastanak: BiH ostaje bez kandidatskog statusa?

Sastanak lidera EU i Balkana u Briselu završen je nakon nešto više od tri sata, a glavne teme razgovora bili su načini za jačanje integracije regiona u EU. Sastanku su prisustvovali lideri balkanske šestorke.

Najavljeno obraćanje lidera EU, Charlesa Michela i Ursule von der Leyen i francuskog predsjednika Emmanuela Mavrona, odgođeno je za kasnije zbog dužine trajanja sastanka, javio je “Sputnik”. Agencija Reuters javila je da će evropski lideri formalno prihvatiti Ukrajinu kao kandidata za pridruživanje EU što se vidi kao hrabar geopolitički potez koji je uslijedio nakon ruske operacije u Ukrajini.

Dok se očekuje da će Ukrajina i Moldavija danas doći do “čekaonice EU”, Gruziji će biti data “evropska perspektiva”, ali uz uslov da prvo mora da ispuni uslove.

Međutim, iza pobjedničke retorike postoji zabrinutost unutar EU o koherentnosti i jedinstva bloka u nastavku proširenja.

Oklijevanje u smislu proširenja usporilo je napredak zemalja Balkana – Srbije, BiH, Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

U nacrtu saopštenju, u koji je Reuters imao uvid, lideri EU daće punu “i nedvosmislenu podršku perspektivi članstva u EU za zemlje zapadnog Balkana”.

Međutim, ubrzan proces dobijanja kandidatskog statusa za Ukrajinu može samo da potvrdi zemljama Balkana njihov osjećaj da su marginalizovane, a što predstavlja opasnost da će Rusija i Kina proširiti svoj uticaj na Balkanu.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je početkom sedmice da EU mora da reformiše svoje interne procedure za prijem novih članica, što ukazuje na potrebu da se oko ključnih pitanja dogovara kvalifikovana većina, umjesto da je potreban jednoglasan stav.

(TIP/Izvor: Srna/Foto: EPA/OLIVIER HOSLET)