Vučić: Mi smo uvijek za napredak svih balkanskih zemalja na evropskom putu

Mi smo uvijek za napredak svih balkanskih zemalja na evropskom putu, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uoči početka Samita Evropska unija – Zapadni Balkan u Briselu.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi s današnjim samitom u Briselu, Vučić je kazao da ne očekuje ništa posebno. “Svakako smo zahvalni Evropskoj uniji na podršci, pomoći, investicijama“, rekao je Vučić.

Na pitanje u vezi s tim da li očekuje kritike zbog neslijeđenja politike sankcija Rusiji, Vučić je rekao: “Očekivao ne očekivao, dobiće odgovor“.

Reagujući na izjave premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića kako “Srbija ne može više sjediti na dvije stolice“, Vučić je kazao da “Srbija sjedi na svojoj stolici“. “Nisu predsjednik i premijer Hrvatske ti koji će voditi politiku Srbije, već građani Srbije preko svog rukovodstva“, rekao je Vučić.

Kometarišući izjavu njemačkog kancelara Olafa Scholza prilikom posljednje posjete Beogradu kako očekuje da Srbija prizna Kosovu, Vučić je rekao kako je njemačkom kancelaru poručio da “mi to ne očekujemo“.

(TIP/Izvor: Anadolija)