Počeo samit EU i Z. Balkana: Ko dobija status kandidata, a ko još čeka?

U Briselu, glavnom gradu Belgije jutros je počeo Samit Evropska unija – Zapadni Balkan, na kojem učestvuje i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Iz Predsjedništva BiH je saopšteno da se ovaj samit održava uoči sastanka Evropskog vijeća na kojem će čelnici EU donijeti ključne odluke za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Na Samitu učestvuju predstavnici država i vlada EU, kao i lideri Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Visoki komesar EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borell uoči samita izjavio je da Zapadni Balkan nije tamo gdje bi trebao biti.

“Danas bismo trebali započeti pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, rekao je on i dodao da još postoji nada ali da nije siguran šta bugarski parlament može učiniti u narednim satima.

Prema njegovim riječima u donošenju odluka veliki problem je konsenzus. Dodao je da je potrebno da se razmotri način donošenja odluka u EU jer se ne može nastaviti praksa da jedna zemlja može blokirati odluke mjesecima.

Istakao je da je dogovor Beograda i Prištine o mapi puta za primjenu sporazuma o energetici važan korak, a pregovori će biti nastavljeni pa se uskoro može očekivati i sastanak na visokom nivou i sljedeći korak.

Kao najvažnija tema geopolitičkog samita, očekuje se da će lideri EU dati zeleno svjetlo za kandidaturu Ukrajine i Moldavije. Lideri EU razgovaraće i o mogućnosti daljih sankcija Rusiji i podršci Ukrajini, kao i o rješenjima globalne nestašice hrane.

(TIP/Izvor: Anadolija)