10 znakova da ste vi zapravo problem u vašoj vezi

Primijetiti i priznati vlastite pogreške u vezi jako je teško. Uvijek je lakše za se okriviti partnera i ne osjećati krivicu, nego priznati da ste vi ti koji su pogriješili.

Ovo su sigurni znakovi da ste vi zapravo problem u svojoj vezi.

1. Ne je uvijek vaš odgovor

Veze nisu samo uzimanje, nego i davanje. Ako je vaš odgovor uvijek negativan, bez obzira na okolnosti, vi ste problem. Što god da vas partner pita, čak i kad vas nevjerojatno živcira, umjesto da odmah kažete ne, pokažite barem neku volju i saslušajte ga.

2. Sabotirate sami sebe bez ikakvog razloga

Osjećate da se stalno svađate, da ste stalno u previranjima i da vas preplavljuju kaotične misli. Razmislite zašto se ovako osjećate. Što je to točno vaš partner ili partnerica napravio/la? Ako sabotirate sami sebe i na taj način stvarate probleme u inače sretnoj vezi – vi ste problem.

3. Puštate partneru da sve radi sam

Ovo se odnosi na baš sve, od posla, svakodnevnih obveza u kućanstvu, ali i rada na vezi. Lako je uzimati i nekad nećete ni primijetiti da je to sve što radite u vezi. Ako samo sjedite i tražite od partnera da napravi nešto za vas, donese vam nešto, a da pritom ništa ne ponudite zauzvrat – niste dobar partner. Morate razmisliti što vi možete napraviti za vašeg partnera ili partnericu. Barem jednom dnevno napravite nešto lijepo, ma koliko malo bilo.

4. Šutite, umjesto da pričate o osjećajima

Ako ne surađujete sa svojim partnerom, niste hladni, niste mirni i ne izbjegavate sukobe, nego ste loš partner. Možda mrzite razgovarati o problemima, ali ništa zato. Ako ste u vezi, nemate izbora i ne možete reći da vam se ne priča o nečemu. Ako niste otvoreni i bježite od razgovora tako što bježite u drugu sobu, čitate nešto ili gledate TV da biste izbjegli suočiti se sa svojim partnerom – vi ste problem. Ignoriranje ne rješava ništa.

5. Nikada se ne ispričavate

Ključ dugotrajne ljubavi i veze jest u priznavanju kad ste napravili neku pogrešku. Ako ne znate preuzeti odgovornost za svoje postupke, možete biti sigurni da će vaša veza propasti. Znak je zrelosti kad se možete ispričati za nešto loše što ste napraviti. Ako ne možete priznati da vam je žao zbog nečega, možda niste spremni za ozbiljnu vezu, piše Your Tango.

6. O problemima radije pričate s prijateljima, nego s partnerom

Ako se pravite da je sve u redu kad ste sa svojim partnerom, da biste ih iza leđa grozno ogovarali, više govori o vama nego o vašem partneru. Zamislite da otkrijete da vam osoba koju volite laže u lice i svojim prijateljima govori okrutne stvari o vama. Biste li ostali u takvoj vezi? Normalno je do neke se razine požaliti svojim prijateljima, ali iznimno je nezdravo baš sve probleme u vezi rješavati s njima, a ne s partnerom.

7. Dramite samo da biste dramili

Bolesno je izmišljati probleme samo zato što volite dramu. Možda mislite da na taj način održavate strast, ali takvim ćete ponašanjem bespovratno uništiti svoju vezu.

8. Ne možete se riješiti toga da stalno nešto zamjerate

Jeste li primijetili da stalno izvlačite stare probleme na površinu? Moguće da duboko u sebi imate neke neriješene ozbiljne probleme i nesigurnosti. Ako želite da vaša veza uspije, morate naučiti krenuti dalje. Ako ne možete oprostiti i krenuti dalje, vaša će se veza s vremenom urušiti, a iza nje će ostati dvoje nevjerojatno nesretnih ljudi. Ako kažete da ste nešto preboljeli, doista to i budite. Ako niste, razgovarajte s partnerom, koji će vam pomoći naći rješenje za problem.

9. Vaš se partner boji biti iskren s vama

Ako vam partner ne može iskreno reći nešto, a da vi ne reagirate burno – vi ste problem. Nakupljeni bijes i nemogućnost uravnoteženog razgovora s partnerom jedan je od znakova da ste nezreli. Ako vaš partner ne osjeća da s vama može biti iskren, počet će zadržavati svoje osjećaje i mišljenja za sebe, dok to ne kulminira i uništi vašu vezu.

10. Pokušavate promijeniti partnera, ali ne želite promijeniti sebe

U vezi biste i vi i vaš partner trebali zajedno rasti i učiti jedno od drugoga. Dio je ljubavi bezuvjetno prihvaćanje nekoga, ali življenje, učenje i mijenjanje tijekom godina normalan je i prekrasan dio zajedničkog života. Ako ulazite u vezu s mišlju da ćete nekoga iz temelja promijeniti, a istovremeno potpuno odbijate ideju da biste se i vi trebali promijeniti – imate problem. Niste savršeni, niste bezgrešni, nego ste toksični i to morate promijeniti, ako želite sačuvati svoju vezu, prenosi N1.

(TIP/Foto: Claudia Busch / Panthermedia / Profimedia)