Radna snaga odlazi, ko će puniti PIO?

Odlazak mladih i nedostatak radne snage su jedni od velikih problema u Bosni i Hercegovini. Centri civilnih inicijativa okupili su stručnjake u oblasti rada i ekonomije, koji detektirali najveće probleme poslovne zajednice i privrednih subjekata u BiH, ali i ponudili određena rješenja.

Kao problem koji dovodi do odlaska radne snage iz BiH učesnici konferencije Centara civilnih inicijativa navode 35% sugrađana bez kvalifikacije koji su na birou, ali i uvođenje radne snage iz drugih zemalja. Za uvoz radne snage kažu da je opcija, ali nije trajno rješenje, zbog nedovoljne pravne regulacije.

“Kako napraviti da se što lakše vode firme, da se što lakše otvaraju firme, da se što lakše zatvaraju firme, da se može raditi mobilnost radne snage iz jednog kantona u drugi, treći i tako dalje”, navodi Samir Avdibegović ,izvršni direktor Britansko-bosanskohercegovačke privredne komore.

“Zalažem se za to da treba te naše sugrađane prekvalifikovat država ili sami poslodavci i njima pružiti šansu da rade i da ostanu u BiH, što nam je vrlo bitno, jer naši građani, kvalifikovana radna snaga odlazi u zemlje Evrope”, ističe Azra Atagić-Ćatović, predstavnica poslovnog portala akta.ba.

Ekonomisti upozoravaju da su bosanskohercegovački poslodavci vrijedni, ali da ukupna ekonomija ima probleme. Poručuju da je potrebno smanjiti troškove rada, odnosno da se od plaća uzimaju samo doprinosi za penzioni fond.

“Bojim se da je naša ekonomija u ozbiljnim problemima i da će, prije svega, probleme osjetiti penzioneri, jer smanjuje se broj ljudi koji pune penzione fondove i mi iz Udruženja poslodavaca godinama to pokušavamo našim vlastima objasniti, ali – nažalost – nismo uspjeli”, ističe predstavnik Udruženja poslodavaca FBiH i ekonomista Muhamed Pilav.

Poboljšati uslove rada, izvršiti prekvalifikaciju radne snage i smanjiti troškove rada samo su neka od predloženih rješenja. Poruka svih prisutnih je da vlasti moraju više ulagati u realni sektor i spriječiti još veće ekonomske probleme.

(TIP/Izvor: federalna.ba)