U Neum u četvrtak uplovljava najveći kruzer ikada

U Neumski akvatorij bi u četvrtak, 23. juna pod zastavom Bahama, trebao uploviti kruzer dužine od, čak, 238 metara, doznaje Avaz.

To bi bio najveći brod koji je uplovio u povijesti pomorskog akvatorija BiH, ali i prvi koji će, prema najavi, proći ispod Pelješkog mosta.

Radi se o brodu „Bollete“ koji se nalazi na kružnom putovanju, a koji, kako se doznaje, prevozi više od 1.000 putnika i koji broji više od 600 članova posade.

Iz Granične policije BiH su potvrdili da su obaviješteni o uplovljavanju broda u Neumski akvatorij, 23. juna 2022. godine.

– Povodom toga, nadležna organizacijska jedinica Granične policije BiH će poduzeti propisane mjere granične kontrole – kratko su kazali iz Granične policije BiH.

Iz Lučke kapetanije Neum nisu željeli iznositi detalje, a neumski načelnik Dragan Jurković je kazao kako su, praktično, posljednji saznali za uplovljavanje ovog kruzera, čiji bi gosti, prema dosadašnjim najavama, iz Neuma trebali u obilazak Mostara i vodopada Kravica kod Ljubuškog.

No, pojavili su se i određeni problemi s putnicima ovog kruzera. Naime, agencije koje organiziraju ovu rutu najavili su 11 autobusa koji goste trebaju prevesti. Međutim, zbog odluke Općinskog vijeća Neum, kojom je zabranjen promet autobusima cestom koja označava neumsku šetnicu, postavlja se pitanje transporta putnika s plovećeg hotela do Neuma.

– Za mene su odluke Općinskog vijeća obvezujuće. Traga se za nekim alternativnim rješenjima i, vjerovatno ćemo sutra imati više detalja – rekao je Jurković.

Dolazak ovog broda čija je širina 32,5 metra i koji ima 12 plauba u Pločanski akvatorij je najavljen za četvrtak u 5.30 sati. U Neumski akvatorij bi trebao uploviti sat i pol kasnije, prenosi Depo.ba.

(TIP)