Hrvatska fiksira cijene goriva

Vlada Republike Hrvatske najavila je kako će od utorka cijene eurosupera i eurodizela porasti na benzinskim pumpama na hrvatskim autocestama, dok će cijene ostati iste na ostalim pumpama.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima u Zagrebu predstavio je nove 14-dnevne mjere Vlade Hrvatske kojima će se ograničiti rast cijena baznih goriva, eurodizela i eurosupera te plavog dizela, na svim benzinskim pumpama, osim na autocestama, dok će se cijene premium goriva slobodno tržišno formirati.

Od utorka će na autocestama cijena za dizelsko gorivo biti 14,57 kuna (1,94 eura), a za benzin 14,06 kuna (1,87 eura).

Na ostalim benzinskim pumpama cijene će biti 13,08 kuna (1,74 eura) za eurodizel, a benzin 13,50 kuna (1,8 eura). Plavi dizel, koji se ne može nabaviti na autocestama, koštat će 10,93 kune (1,45 eura).

Plenković je također dodao da bi, u slučaju da nije bilo Vladinih mjera, cijena običnog dizela bila 16,64 kune (2,21 eura), benzina 15,95 kuna (2,12 eura), a plavog dizela 11,83 kune (1,57 eura).

Premijer je podsjetio kako je Vlada Hrvatske dosadašnjim mjerama smanjivala marže distributera i trošarine, ukinula naknade za biogoriva te uvela 14-dnevni period za obračun cijene naftnih derivata.

“Turistička sezona je počela, promet na autocestama je visokog intenziteta, Hrvatska je posebno atraktivna turistička autodestinacija”, naveo je Plenković.

Istaknuo je kako je do sada u Hrvatskoj, u dosadašnjem dijelu godine, ostvareno 4,6 milijuna dolazaka i 18 milijuna noćenja, što je oko 94 posto noćenja rekordne 2019. godine. Poručio je kako se ne radi o diskriminirajućoj mjeri jer se odnosi na sve građane, bili oni iz Hrvatske, Europske unije ili trećih zemalja ako koriste hrvatske autoceste.

“Hrvatska očekuje bolju turističku sezone od rekordne 2019. godine, a bilježi se i porast broja vozila na autocestama u odnosu na pretkriznu 2019, koji ove godine za dva milijuna veći, kao i prihodi od cestarina“, naveo je Plenković.

Ova mjera odnosi se samo za naftne derivate bez aditiva, a cijena za premium goriva se formira slobodno. Prodaja premium i baznih benzina do sada je bila u donosu 50:50, a dizela 70:30, s tim da je bazni dizel više kupovan.

(TIP/Izvor: Anadolija)