Sladić otkrio kada stiže prvi toplotni talas

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH najavljuje natprosječno toplo vrijeme u narednoj sedmici.

Kako je Sladić napisao na društvenim mrežama, prema trenutnim prognoznim materijalima Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) i Globalnog prognoznog sistema (GFS), u naredne dvije sedmice postoji snažan i konzistentan signal za natprosječno toplo vrijeme u Bosni i Hercegovini. Vrijeme će, kako kaže Sladić, povremeno i znatno toplije biti nego je to uobičajeno u odnosu na klimatsku normalu 1981-2010.

“Uzimajući u obzir topliju prvu i treću dekadu mjeseca juna ove godine, sve su prilike da će usljed izraženijeg odstupanja temperatura zraka juni 2022. biti i topliji od prošlogodišnjeg, čak i sa izostankom rekordno visokih temperatura koje smo imali prošle godine krajem mjeseca, budući da je prošle godine juni samo u zadnjoj dekadi mjeseca bio iznimno topao. Broj vrelih dana (temperatura zraka >30,0 °C) u junu 2021. na području Sarajeva iznosio je 13 te su velikom većinom registrovani tokom treće dekade mjeseca juna. Do danas ih imamo 6, što znači da bismo ove godine mogli lagano izjednačiti pa i premašiti broj vrelih dana”, napisao je Sladić.

Što se tiče padavina, Sladić najavljuje da su one do kraja mjeseca svedene isključivo na lokalne pljuskove sa grmljavinom, čija je vjerovatnoća najveća u utorak, pogotovo u sjeveroistočnim i istočnim područjima Bosne. Padavine do početka jula mjeseca nisu izgledne u Hercegovini i na većem dijelu Jadrana, navodi Sladić.

“U narednom periodu najviše dnevne temperature su uglavnom od 30 do 35 °C, lokalno na jugu Hercegovine i sjeveru Bosne do 37 °C, pa sad možemo govoriti i o prvom toplotnom valu ovog ljeta koji može nepovoljno utjecati na zdravlje, pogotovo najosjetljivijih, budući da će temperature zraka pet dana zaredom odstupati za 5 i više stepeni, što je u skladu definicije toplotnog vala”, ističe Sladić.

Na kraju Sladić navodi da će noći i jutra ubrzo postajati sve toplija uz nedostatak svježine, što može imati reperkusije na kvalitetan san te da će u utorak biti šojačan osjećaj sparine s više vlage u zraku, prenosi N1.

(TIP)