Petorici Srba i Britancu, porijeklom iz BiH, više od 40 godina robije u Grčkoj

Petorica državljana Srbije i jedan britanski državljanin porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji su optuženi da su na smrt pretukli američkog državljanina Bakarija Hendersona na ostrvu Zakintos u julu 2017. godine, proglašeni su krivim na ponovljenom suđenju na grčkom drugostepenom sudu u Patri.

Drugostepeni sud je potvrdio kazne izrečene na prvostepenom suđenju 2018. godine, prenosi grčki list Ekatimerini.

Petorica optuženih proglašena su krivim za nanošenje tjelesnih povreda sa predumišljajem, a jedan za nanošenje tjelesnih povreda sa smrtnim ishodom.

Sud je jednom okrivljenom izrekao kaznu od deset godina zatvora, četvorici okrivljenih osam godina i drugom okrivljenom pet godina zatvora. Branioci su izjavili da su zadovoljni presudom, ali Hristos Kaklamanis, advokat koji zastupa Hendersonovu porodicu, naveo je da će porodica „tražiti, kada to postane izvodljivo, da Vrhovni sud poništi odluku“, navodi grčki list.

U presudi donijetoj 22. novembra 2018. godine najvišu kaznu dobio je D. R, 10 godina zatvora, M. I, S. S. i N. R. osuđeni su na nešto manje zatvorske kazne, kao mlađi punoljetnici, dok je M. S. osuđen na pet godina, a A. O, britanski državljanin porijeklom iz BiH, osuđen je na 15 godina zatvora, prenosi Tanjug.

Podsjetimo, Bakari Henderson (23) nastradao je u noći između 7. i 8. jula 2017. godine u klubu “Bar kod”, u mjestu Laganas na grčkom ostrvu Zakintos, a suđenje sedmorici srbijanskih državljana okrivljenih za ubistvo američkog studenta započelo je godinu dana kasnije. Dvojica Srba su naknadno oslobođena optužbi.

Kako su mediji ranije navodili, do tuče je došlo zbog jedne djevojke, koja je bila zaposlena u pomenutom lokalu.

(TIP/Izvor: Nova.rs/Foto: N1)