Otkazan dolazak britanskih vojnika u BiH zbog seks skandala

Slanje nekoliko stotina pripadnika britanske Padobranske pukovnije u Bosnu i Hercegovinu i na Kosovo otkazano je nakon što su se pojavile snimke na kojima se vidi da su neki vojnici umiješani u seksualne odnose, piše BBC.

Novi čelni čovjek britanske vojske general Sir Patrick Sanders rekao je da je “privremeno izgubio povjerenje u Treći bataljun padobranske pukovnije”. Snimka orgijanja navodno je snimljena u vojarni Merville u Colchesteru u Essexu.

Sir Patrick je napisao da je takvo još uvijek navodno ponašanje “neprihvatljivo, pokvareno i štetno za ugled vojske”, prenosi Jutarnji.

Riječ je o različitim video isječcima koji su kružili naokolo, a na kojima žena stupa u seksualne odnose s vojnicima iz 16. zračno-jurišne brigade o čemu je ugledni londonski Times izvjestio 7. lipnja.

Upravo zbog toga slanje blizu 300 pripadnika Trećeg bataljuna, koji su trebali biti raspoređeni na Balkan početkom rujna, sada je zaustavljeno.

Andrew Harrison, pukovnik Padobranskog puka, napisao je pismo u kojem kaže da će svaki pripadnik bojne “biti shrvan izgubljenom prilikom da ponovno služi u operacijama na Balkanu“, budući da je “privremeno izgubljeno povjerenje” načelnika Glavnog stožera, Sir Patricka Sandersa.

“Oni će razmisliti gdje je potrebno prilagoditi ponašanje i kulturu koja potkopava ugled i operativnu učinkovitost izuzetne bojne”, naveo je, kako piše BBC.

U pismu do kojeg je došao Telegraph, Sir Patrick je istaknuo da je navodno ponašanje na snimci utvrđeno kao dogovorno i da je Kraljevska vojna policija utvrdila da nije počinjeno nikakvo kazneno djelo. Međutim, dodao je da je to “neprihvatljivo i da se također može protumačiti kao degradiranje žena”.

“Znam da će bojna brzo reagirati i vratiti ugled koji zaslužuje”, naveo je.

Sir Patrick je u ponedjeljak preuzeo dužnost od generala Sir Marka Carletona Smitha, nedugo nakon što je ministar oružanih snaga James Heappey rekao da mu je “žao i da mu je neugodno” zbog “sramotnog” videa, prenosi N1.

(TIP/Foto: Ilustracija/N1)