Ministarstvo obrane daje stipendije i mogućnost školovanja kadeta na vojnim akademijama u inozemstvu

Kao i u ostalim segmentima bosanskohercegovačkog društva i u Oružanim snagama BiH osjeća se nedostatak mladih ljudi, kazali su Feni iz Ministarstva obrane BiH, a kao razlog za to navode da mladi sve više vide svoju budućnost u zemljama zapadne Europe, najviše iz ekonomskih razloga.

Smatraju kako se s tim izazovom ne suočavaju samo OS BiH, nego država u cjelini.

– Ministarstvo obrane BiH pokrenulo je niz inicijativa i projekata promocije vojnog poziva. Tu prije svega inzistiramo na informiranosti mladih o mogućnostima koje nudi vojni poziv korištenjem modernih tehnologija, ali i na neposrednom kontaktu s potencijalnim kandidatima u srednjim školama i fakultetima u BiH – pojasnili su.

Iz Ministarstva tvrde kako je ostvarena relativno dobra suradnja s nadležnim ministarstvima obrazovanja i zavodima za zapošljavanje premda su mišljenja da postoji dosta prostora u kojem bi se ta suradnja mogla proširiti i intenzivirati.

Govoreći o prijemima u profesionalnu vojnu službu u činu oficira, odnosno zanavljanja oficirskog kadra u OS BiH poručili su kako je jedan od dva glavna oblika prijema školovanje kadeta na vojnim akademijama u inozemstvu.

–  Kroz školovanje u inozemstvu kadeti iz Bosne i Hercegovine stječu profesionalna i stručna znanja i osposobljavaju se za izazove koje nosi sa sobom vojnički poziv. Znanja i vještine koje kadeti unesu sa sobom u OS BiH predstavljaju dragocjen alat za nastavak izgradnje modernih OS BiH – pojašnjeno je.

Stoga je Ministarstvo obrane BiH početkom lipnja objavilo javne natječaje za školovanje kadeta na preddiplomskim studijskim programima Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo u Republici Hrvatskoj, potom za školovanje kadeta na vojnoj akademiji “General Mihailo Apostolski” u Sjevernoj Makedoniji, a nedavno i u Njemačkoj, Turskoj i Austriji.

– Iako je u posljednje dvije godine došlo do blagog opadanja broja zainteresiranih kandidata za ovu vrstu školovanja i rad u OS BiH, što možemo donekle povezati i s pojavom pandemije covid-19, generalno možemo biti zadovoljni s brojem i kvalitetom prijavljenih kandidata – istaknuli su iz Ministarstva.

Navode kako je najvažnija činjenica to što su prijavljeni kandidati vrlo motivirani za obavljanje ovog izazovnog, ali časnog poziva, dok je cilj da se mladi ljudi, kroz izazovan i zahtjevan program akademija, osposobe za početne dužnosti u Oružanim snagama BiH.

Iz Ministarstva su naglasili kako za vrijeme redovitog školovanja na vojnim akademijama svi kadeti iz BiH imaju pravo na stipendiju od Ministarstva obrane BiH.

– Kandidati za prijem u status kadeta vojnih akademija u većem dijelu znaju šta ih može očekivati u osobnom i profesionalnom smislu po završetku obrazovanja, jer imaju na raspolaganju različite načine upoznavanja s funkcioniranjem, životom i radom u OS BiH – podvukli su.

Na kraju su dodali kako svi prijavljeni kandidati moraju ispunjavati opće i posebne uvjete javnog natječaja, međutim naglasak je stavljen na uspjeh postignut tijekom školovanja u srednjoj školi, zdravstveno stanje i psiho-fizičku izdržljivost.

Stoga kandidati prolaze test fizičke spremnosti, psiho test, test općeg znanja, test iz poznavanja engleskog jezika i intervju.

(TIP/Izvor: Fena)