Komšić podržao održavanje sastanka BiH, Turske i Srbije

“Niko u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nema problem s tim da se održi trilateralni sastanak između BiH, Turske i Srbije”, kazao je u subotu član državnog predsjedništva Željko Komšić, koji se susreo sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

Komšić je pozdravio zalaganje Turske koja “stoji uz teritorijalni integritet i suverenitet BiH, što je nam iznimno važno”.

Također, član Predsjedništva BiH je kazao kako je “riječ o izuzetno prijateljskoj i dobronamjernoj zemlji i cijeloj administraciji na čelu sa predsjednikom Erdoganom”.

Cavusoglu je ranije danas održao sastanak sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, a razgovarat će i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem.

Ministri Cavusoglu i Turković su potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Republike Turske o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske o razmijeni diplomata.

U okviru regionalne turneje započete u četvrtak, Cavusoglu je posjetio Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Hrvatsku, a nakon posjete Bosni i Hercegovini otputovat će na Kosovo.

(TIP/Izvcor: N1/Anadolija)