Varhelyi: Nećemo ublaživati pristupni proces, BiH mora ispuniti 14 prioriteta

Evropska komisija je danas dala preporuku da se Ukrajini i Moldaviji daju evropska perspektiva i kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, te da se Gruziji da evropska perspektiva, a da se kasnije odlučuje o kandidatskom statusu. Na pitanje novinara zašto danas nije bilo odluke o Bosni i Hercegovini i našem kandidatskom statusu, komesar za proširenje EU je ponovio ono što slušamo već duže vrijeme.

„Kada se radi o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine ona također vodi svoj pristupni proces. To je proces baziran na meritumu i to je predsjednica podvukla i primjenjuje se na svaku pojedinu zemlju kandidata. Bosna i Hercegovina mora ispuniti 14 prioriteta koji su navedeni u našem mišljenju koje je potvrđeno od Evropskog vijeća. Još uvijek čekamo na zemlju da to ispuni. Ako bismo ponovo pregovarali o uslovima koji su jasno izneseni, onda bismo pravili ublažavanje pristupnog procesa i to je nešto što nećemo raditi“, kazao je komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Varhelyi se također osvrnuo na situaciju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom za koju je kazao da je žrtva unutrašnje politike u Sofiji i da nema nikakvih pomaka, ali je na dodatno novinarsko pitanje kazao kako će Evropska komisija pokrenuti proces pregovora i bez saglasnosti Bugarske i da se radi o danima, a ne o sedmicama ili mjesecima kada će se to desiti.

(TIP/Izvor: N1)